2017-01-18 15:03

ECONOMIE


Trăim aproape de limita subzistenţei

 |  21:00
Trăim aproape de limita subzistenţei

Mai mult de jumătate dintre români spun că viaţa lor este mai proastă în comparaţie cu decembrie 2010,  arată un sondaj CURS, comandat de NewsIn.

Un procent semnificativ al românilor, 84%, consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită. În consecinţă, jumătate dintre cei intervievaţi estimează că o vor duce mai greu în 2012.

Aşteptările românilor pentru anul în care tocmai am intrat nu sunt printre cele mai bune. După ce au asistat la înrăutăţirea propriului trai în decursul anului trecut, peste jumătate dintre români estimează că vor trăi şi mai rău în 2012.

Aproape 60% din populaţie susţin că faţă de 2010 viaţa este mai proastă şi chiar mult mai proastă. Numai 7% declară că trăiesc mai bine faţă de anul trecut. Un procent infim, de 1%, spune că are o viaţă mult mai bună.

În decursul lui 2012, situaţia nu se va îmbunătăţi, arată sondajul citat de money.ro.

În timp ce 11% spun că lucrurile merg într-o direcţie bună, 84% dintre români cred că orientarea este greşită. Acelaşi procent infim, de 1%, declară că în 2012 va avea un trai mult mai bun. 29% speră că vor avea acelaşi nivel de trai, pe când 47% cred că vor avea o viaţă mai proastă şi chiar mult mai proastă.

Mulţi trăiesc aproape de limita subzistenţei

Potrivit sondajului, mulţi români aproape că trăiesc la limita subzistenţei. Cei mai mulţi dintre aceştia, 42%, spun că veniturile pe care le au sunt suficiente doar pentru strictul necesar, pe când 24% declară că banii pe care îi câştigă nu sunt suficienţi nici pentru strictul necesar. Iarăşi un procent infim, de 2%, declară că nu-şi restricţionează cheltuielile în nici un fel. Un trai decent îşi permit doar 25% din populaţie.

Prin urmare, plecările în străinătate vor fi un lux în 2012. Numai 8% dintre români vor călători peste hotare. Majoritatea, 69%, vor rămâne în ţară, iar 19% spun că vor trece graniţele în căutarea unui loc de muncă.

Situaţia economică precară suscită interesul românilor pentru ştirile economice. Jumătate dintre respondenţi spun că sunt interesaţi în mare măsură de noutăţile despre economie şi sistemul bancar.

Sondajul CURS a fost realizat în perioadă 10-19 decembrie. La întrebările chestionarului au răspuns 1.102 persoane cu vârsta de peste 18 ani. 

Cum este viaţa dvs. În prezent faţă de un an în urmă?

49% - Mai proastă

10% - Mult mai proastă

32% - La fel

7% - Mai bună

1% - Mult mai bună

1% - Nu ştiu/Nu răspund

Credeţi că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită?

84% - Direcţia este greşită

11% - Direcţia este bună

5% - Nu ştiu/Nu răspund

Cum credeţi că veţi trăi peste un an?

35% - Mai prost

12% - Mult mai prost

29% - La fel

16% - Mai bine

1% - Mult mai bine

7% - Nu ştiu/Nu răspund

Intenţionaţi să plecaţi în străinătate în 2012?

19% - Da, pentru a munci

1% - Da, pentru studii

8% - Da, în scopuri turistice

69% - Nu

1% - Da, în alte scopuri

2% - Nu ştiu/Nu răspund


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09

TAGURI: Romani pesimisti, sondaj RomaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image