2018-11-21 04:10


Transportatorii amână protestul anunțat pentru miercuri în Capitală

 |  18:41
Transportatorii amână protestul anunțat pentru miercuri în Capitală

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) amână protestul anunțat pentru data de 2 noiembrie 2016, după discuțiile avute cu reprezentanții Guvernului, care au promis găsirea unor soluții în privința stopării pirateriei în transportul rutier de persoane. COTAR a anunțat în data de 24 octombrie că va organiza pe 2 noiembrie un miting de protest în fața Guvernului, la care vor participa 6.000 de autovehicule.

"În urma primei runde de discuții, s-a luat hotărârea ca în ședința de Guvern care va avea loc mâine (miercuri - n. r.) să se discute cu miniștrii Finanțelor, Internelor și Transporturilor problemele legate de activitatea neautorizată (piraterie) în transportul rutier, impactul produs asupra bugetului adus prin frauda fiscală făcută de aceștia, urmând să se ia o decizie la nivel de Guvern. (...). Această stare de fapt s-ar fi putut rezolva din vară, când a fost dată OUG pentru portbagajul taxiurilor. Atunci, COTAR a cerut includerea în OUG a unor reglementări privind eliminarea pirateriei din transportul rutier de persoane, însă Ministerul Transporturilor nu a vrut să țină cont, cu toate că propunerea ar fi trebuit să vină din partea lor, de plângerile transportatorilor de persoane", informează COTAR, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții COTAR susțin că pirateria în transportul de persoane a devenit "o activitate tolerată și nesancționată de autoritățile române".

"Lipsa de implicare a autorităților române a permis, în decursul ultimilor ani, dezvoltarea unui fenomen al transportului regulat de persoane fără licență, în mod ilegal, dar nesancționat, cu orare afișate și stații de preluare a clienților, în mod clar stabilite", precizează COTAR.

Legea taximetriei, modificată în favoarea unor “grupuri de interese”

Potrivit sursei citate, Legea taximetriei conține în mod deliberat formulări evazive și incomplete, pentru a permite "grupurilor de interese apropiate unor oameni politici" să profite de o legislație lacunară și făcută cu dedicație. Această lege a fost modificată astfel încât să le permită unor clienți politici să desfășoare activități de taxi în alte localități, în afara zonei în care taximetriștii au licență de funcționare. Reprezentanții COTAR afirmă că, în prezent, sunt mii de taxiuri cu licență în localitățile din jurul Bucureștiului, dar care, în realitate, își desfășoară activitatea în Capitală.

"Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control să elimine activitatea neautorizată, ilegală din această activitate. Activitățile ilegale și evazioniste de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice (de tipul UBER sau Bla-Bla Car), încalcă dreptul la concurență loială și care conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale", afirmă transportatorii.

Aceștia atrag atenția, totodată, asupra faptului că, în timp ce transportatorii care au curse regulate sunt supuși controalelor drastice din partea autorităților competente, clienții apelează la cursele ilegale, afișate pe site-urile specializate, în sistem Bla-Bla Car. Potrivit COTAR, aceste curse nu sunt verificate, nu sunt sancționate și nici fiscalizate, însă au deja reclamă agresivă pe toate paginile de internet, prejudiciind afacerile legale, care aduc bani la bugetul statului, conform legislației în vigoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-01

TAGURI: transportatori, protest, miercuri, capitala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...