2018-12-14 17:22


Tranzacţiile cu carduri au crescut cu 10% anul trecut

 |  16:01
Tranzacţiile cu carduri au crescut cu 10% anul trecut
Segmentul banking(tranzacţii, creditare) a scăzut în medie cu 40% în 2010, comparativ cu anul2009, în România, în timp ce segmentul cardurilor a crescut cu 10%, a declaratdirectorul executiv Polul de Administrare Generală a Reţelei BRD Groupe SocieteGenerale, Dana Demetrian, ieri, la seminarul Cards Forum.

”România nu este în urma ţărilor din regiune pe segmentul banking, ci cu un pasînaintea multor ţări din jur. Observăm că deşi activitatea pe banking a avut caobiectiv principal reducerea cheltuielilor, segmentul cardurilor a crescut. În2010, comparativ cu 2009, segmentul banking (tranzacţii, creditare) a scăzut,în medie, cu 40%, în timp ce piaţa cardurilor a crescut cu 10%”, a afirmataceasta.

RobertZănescu, director de comunicare în cadrul Bancpost a declarat că “valoareamedie a tranzancţiilor făcute cu un card de debit se învârte în jurul sumei de144 de lei, pe când în cazul cardurilor de credit, tranzacţiile sunt uşor maimari, de aproximativ 168 de lei”.Valoarea medie a tranzacţiilor efectuate cu carduri deorice fel în România se ridică la 38 de euro (156 de lei), valoare apropiată demedia europeană de 52 de euro, a declarat la rândul său Manager AdvisoryConsulting PriceWaterhouseCoopers Andrei Creţu.”Valoarea medie atranzacţiilor cu cardul este de 38 de euro în România, valoare apropiată de ceamedie europeană, de 52 de euro. Principalele tranzacţii sunt retragerile dela ATM. Această valoare este în scădere cu 38% faţă de anii trecuţi. ÎnRomânia, doar 1% din plăţi sunt efectuate prin card, pe când în Europa de Vest,nivelul este de 15%”, a afirmat acesta.Potrivit datelor PWC, gradul de penetrare a cardurilor per capita este de 608unităţi la mia de locuitori. Dintre cele 608 carduri,122 sunt carduri de credit, România ocupând la acest capitol ultimul loc înEuropa Centrală şi de Est. Piaţa cardurilor este dominată, astfel, de cardurile dedebit, folosite pentru plata salariilor.

România se situează pe ultimul loc în privinţa plăţii cu cardul prin POS, şi pe locul 3 în ceea ce priveşte disponibilitatea bancomatelor. Astfel, peteritoriul României, este disponibil un bancomat la 2.000 de locuitori. 73% din totalultranzacţiilor cu cardul sunt înregistrate la ATM-uri, iar numai 27% la POS-uri,conform sursei citate.Conform datelor Credit Europe Bank, tranzacţiile online la nivel naţional aucrescut cu 38% în 2010, comparativ cu 2009, iar volumul lor a atins 128milioane de euro. În România funcţionează aproximativ 1.000 de magazine onlineînrolate la platforma de securitate 3D Security, însă plăţile cu carduri pesegmentul e-commerce reprezintă sub 10% din totalul plăţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...