2018-12-10 04:07


Tranzacţiile în franci, „prohibite” la bănci

 |  21:00
Tranzacţiile în franci, „prohibite” la bănci

Tranzacţiile cu franci sunt aproape inexistente în acest moment pe piaţa valutară românească, după ce moneda elveţiană a explodat, pe fondul incertitudinilor de pe pieţele financiare externe. Casele de schimb nu primesc şi nu vând franci, iar băncile se feresc „ca dracul de tămâie” să împrumute clienţii în această monedă.

Băncile româneşti, cu o singură excepţie, nu dau credite în franci în acest moment, în nici un fel de condiţii. Aceasta este concluzia unui raid pe care l-am făcut la sediile mai multor bănci, la numai o zi după declaraţiile unor bancheri care îndemnau populaţia să se împrumute în franci, întrucât pe termen mediu şi lung această monedă va slăbi, iar ei vor fi în avantaj.  

Gabriel Creţu, director în cadrul OTP Bank România, a recomandat populaţiei să acceseze credite în franci elveţieni, pentru că, în timp, această monedă se va deprecia. „Nu am mers la Banca Naţională să zic acest lucru pentru că, probabil, ne-ar fi fugărit pe scări, dar cei care fac acest lucru acum cred că au de câştigat”, a spus Creţu. El preconizează, pentru următoarele 3 luni, un curs de 1,2-1,3 franci/euro.

Realitatea de pe teren arată că, exceptând OTP Bank, nici o bancă nu riscă să dea vreun împrumut în moneda elveţiană. „Băncile aruncă şi cu tămâie în franc acum. Normal că nu se dau credite în franci elveţieni. Am ieşi cu toţii în pierdere”, ne-a declarat un ofiţer de credite de la Banca Transilvania.

Motivul pentru care un credit în franci elveţieni contractat acum ar fi foarte avantajos este următorul: cursul francului este apropiat de cel al euro. Practic, 100.000 de franci valorează acum în jur de 90.000-95.000 de euro, dar după măsurile de devalorizare luate de Banca Naţională a Elveţiei, dar şi după calmarea pieţelor financiare, francul se va întoarce la un curs apropiat de cel dinainte de „explozie”. Astfel, un credit de 100.000 de euro contractat acum ar putea valora în aproximativ 6 luni doar jumătate din sumă.

Conştiente de faptul că ar ieşi în pierdere, băncile româneşti îşi privează clienţii de avantajele unui astfel de împrumut. Pe de altă parte, deşi majoritatea celor care s-au împrumutat în trecut în franci elveţieni nu-şi mai pot plăti ratele, după ce acestea s-au dublat, băncile nu le oferă nici o soluţie, preferând să-i dea pe mâna recuperatorilor de credite. OTP este singura care a oferit reducerea cu un punct procentual a dobânzii pe un interval de şase luni-doi ani şi amânarea plăţii principalului pe un termen de până la doi ani pentru clienţii care au contractat credite în franci elveţieni, pentru a contrabalansa aprecierea puternică a monedei.

Casele de schimb nu cumpără franci elveţieni

Veşti proaste pentru românii care au economii în franci. Absolut nici o casă de schimb valutar din Bucureşti nu schimbă franci elveţieni în lei sau în orice altă valută. Nici unul din angajaţii de la casele de schimb vizitate n-a putut oferi explicaţii pentru acest fapt. Cauza cea mai probabilă este cea motivată de bănci: moneda este prea volatilă, prea oscilantă, expunând proprietarii de case de schimb valutar la un risc de pierdere prea mare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...