2017-01-21 00:17

ECONOMIE


Trichet: Criza datoriilor de stat este pe cale să infecteze băncile

 |  18:59

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, aavertizat că riscurile privind stabilitatea financiară a zonei euro “dausemnale roşii”, criza datoriilor de stat fiind pe cale să “infecteze băncile”,transmite Bloomberg.

„Personal, aş spune că da, s-auaprins luminile roşii. Mesajul Consiliului (European de Risc Sistemic - n.r.)este călegătura dintre criza datoriilor de stat şi bănci este cea maigravă ameninţare la adresa stabilităţii financiare din Uniunea Europeană”, aafirmat Trichet la Frankfurt, după o întâlnire a forului european.

Trichet, preşedinteleConsiliului de Risc Sistemic (ESRB), a lansat comentariile în contextulreuniunii liderilor europeni de la Bruxelles, care vor discuta în principaldespre al doilea acord de bailout pentru Grecia.

UE încearcă să evite repetareacrizei financiare care a urmat prăbuşirii, în 2008, a băncii americane deinvestiţii Lehman Brothers, care a determinat guvernele europene să aloce peste5.000 miliarde de dolari pentru a susţine sistemul bancar.

Diferenţa dintre randamentul dereferinţă al obligaţiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la zece anişi titlurile similare emise de Grecia a crescut joi la 13,84 puncte procentuale,de la 13,17 puncte procentuale la începutul lunii iunie.

Criza este prelungită şi deneînţelegerile dintre liderii europeni privind modul în care ar trebui salvatăGrecia. În timp ce mai multe ţări, în frunte cu Germania, vor ca o bună partedin povara bailout-ului să fie suportată de creditorii privaţi ai Greciei, BCEse opune vehement acestei ipoteze, apreciind că ar fi interpretată ca undefault, ameninţând stabilitatea zonei euro şi a monedei unice.

În plus, situaţia a fostagravată săptămâna trecută, într-o oarecare măsură, de instabilitatea politicădin Grecia, după de premierul George Papandreou a decis să remanieze cabinetul,punând sub semnul întrebării capacitatea autorităţilor şi a parlamentului de aaproba măsurile de austeritate, privatizările şi reformele cerute deinstituţiile financiare internaţionale. Miniştrii finanţelor din zona euro auamânat luni decizia finală privind următoarea tranşă, de 12 miliarde de euro,din împrumutul de urgenţă acordat anul trecut Greciei, tocmai pentru a impuneguvernului de la Atena să adopte de urgenţă legislaţia necesară.

Între timp, noul cabinetPapandreou a câştigat votul de încredere al parlamentului şi este văzut caavând şanse mai mari să treacă măsurile de austeritate.

ESRB a fost înfiinţat recent deUE pentru a identifica din timp riscurile din sistemul financiar. Trichet,preşedintele consiliului, şi vicepreşedintele Mervyn King, guvernatorul BănciiAngliei, au semnalat mai multe riscuri în diferite zone ale sistemului, precumdezechilibrele dintre preţurile activelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image