2019-03-21 00:20


Turismul românesc, în derivă. Atragem de cinci ori mai puţini vizitatori decât Bulgaria

 |  15:01

Româniaatrage de aproape cinci ori mai puţini turişti străini decât Bulgaria şiîncasează de peste trei ori mai puţini bani din această sursă, diferenţelefiind şi mai mari comparativ cu alte ţări, precum Ungaria, Cehia sau Polonia.Datele reies dintr-un raport al Organizaţiei Mondiale a Turismului(OMT), carenu include însă şi România, cifrele aferente turismului autohton fiind extrasedin statisticile Institutului Naţional de Statistică şi ale Băncii Naţionale. Astfel,potrivit INS, citate de Mediafax, sosirile cetăţenilor străini în structurilede primire turistică au numărat 1,275 milioane în 2009. Datele BNR privindbalanţa de plăţi din turism arată pe 2009 intrări de 882 milioane de euro(circa 1,2 miliarde de dolari).

În schimb,raportul OMT arată că în Bulgaria au sosit, în aceeaşi perioadă, 5,739 milioanede turişti străini, care au cheltuit 3,72 miliarde de dolari. Ungaria a fostvizitată anul trecut de 9 milioane de turişti străini, care au lăsat în ţaravecină 5,63 miliarde de dolari. Cehia a atras puţin peste şase milioane deturişti străini, câştigând aproape 6,5 miliarde de dolari de pe urma lor, iarCroaţia a încasat 8,88 de miliarde de dolari de la cei 9,3 milioane de turiştistrăini care au vizitat acest stat anul trecut. Economia Poloniei a câştigat 9miliarde de dolari în 2009 de la turiştii străini, care au vizitat aceastădestinaţie în număr de 11,89 milioane.

Cipru, odestinaţie turistică importantă însă o ţară cu mai puţin de un milion delocuitori şi un PIB de circa 22 de miliarde de dolari, a atras 2,1 milioane deturişti străini, care au cheltuit peste 2,1 miliarde euro. Israelul aînregistrat peste 2,3 milioane de sosiri în structurile turistice, pe care i-aconvins să cheltuiască mai mult de 3,6 miliarde de dolari.

Deşicomparaţiile cu ţări precum Franţa, Spania, Austria, Turcia, Grecia sau Italiapar inoportune, datele scot în evidenţă decalajul ce trebuie recuperat deRomânia pentru a ajunge la o exploatare adecvată a acestei resurse.

Astfel,Franţa este cea mai vizitată ţară din lume, cu 74,2 milioane de sosiriinternaţionale, care au sprijinit economia cu 49,4 miliarde de dolari. Peste 52de milioane de turişti străini au vizitat Spania anul trecut, cheltuind acolomai mult de 53 miliarde de dolari, iar Italia a atras 40,25 miliarde de dolaride la 43,2 milioane de nerezidenţi. Austria, centrul financiar şi economic alEuropei Centrale şi de Est şi o importantă destinaţie de iarnă, a primit în2009 peste 21 de milioane de turişti străini, care au cheltuit 19,4 miliarde dedolari. Grecia şi-a consolidat anul trecut economia cu 14,5 miliarde de dolaridatorită celor aproape 15 milioane de turişti străini, iar Turcia a câştigat21,25 miliarde de dolari la peste 25 milioane de vizitatori. Irlanda şi Belgiaau atras circa 7 milioane de turişti străini fiecare şi au încasat 4,9,respectiv 9,8 miliarde de dolari. Olanda a luat peste 12 miliarde de dolari dela aproape 10 milioane de vizitatori străini în 2009, iar Suedia a încasat osumă similară de la 4,8 milioane de turişti nerezidenţi. Elveţia a reuşit săconvingă 8,3 milioane de turişti străini să cheltuiască 14 miliarde de dolari.

PărăsindEuropa se poate afla că, spre exemplu, Cambodgia a reuşit să atragă ceva maimulţi turişti străini decât România în 2009, respectiv două milioane depersoane, care au cheltuit însă numai 1,18 miliarde de dolari. Vietman, Taiwan,Filipine sau Indonezia, printre jucătorii medii din turismul asiatic, auîncasări de cel puţin două ori mai mari decât România şi, evident, au atrasatenţia unui număr mult mai mare de turişti străini.

Pe cele douăcontinente americane se observă că Mexicul a depăşit Canada ca număr de turiştistrăini, dar nu şi ca încasări - 21,45 milioane de vizitatori cu 11,27 miliardede dolari, respectiv 15,77 milioane de persoane, 13,7 miliarde de dolari.

Panama aatras cam acelaşi număr de străini ca şi România şi a încasat aproape 1,5miliarde de dolari, iar industria turistică din Argentina, Brazilia, Chile,Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Jamaica, Peru sau Uruguaireuşeşte să convingă cu ceva mai mult succes decât cea românească.

Turismul pecontinentul african este dominat de Africa de Sud, Maroc şi Tunisia. ÎnOrientul Mijlociu, Egiptul a atras anul trecut 11,9 milioane de turişti străinişi 10,75 miliarde de dolari, urmat de Arabia Saudită, cu 10,9 milioane devizitatori, respectiv 5,96 miliarde de dolari. Siria a convins 6,1 milioane deturişti străini, însă suma cheltuită de aceştia nu este disponibilă. Iordaniaşi Libanul au avut de asemenea mai mult succes la turismul internaţional decâtRomânia, cu 3,78, respectiv 1,85 milioane de străini. Deşi Libanul a fostvizitat de un număr relativ mic de turişti străini, suma cheltuită de aceştiaeste una considerabilă, de 6,7 miliarde de dolari.

La nivelmondial, turismul internaţional a scăzut anul trecut cu 4,2%, la 880 milioanede turişti străini. Mai mult de jumătate dintre aceştia au vizitat Europa,20,6% regiunea Asia-Pacific, 15,9% cele două Americi, în timp ce OrientulMijlociu şi Africa au atras 6%, respectiv 5,2% dintre turiştii străini. Majoritateaturiştilor străini, respectiv 51% dintre aceştia, au călătorit pentru a-şipetrece vacanţele sau concediile în ţări străine, 27% şi-au vizitat rudele sauau părăsit ţara de domiciliu din motive de sănătate, religie etc., iar turismulde business are o cotă de 15%. Transporturile aeriene au fost preferate de 53%dintre turiştii străini, însă un număr încă mare de persoane a ales săcălătorească pe drumuri şi autostrăzi, care au fost străbătute de 39% dintrecălători. Vasele maritime şi trenurile îşi împart restul de 8% dintre turişti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...