2018-12-15 23:16


TVA redus la 9% de la 1 iunie. Alimentele care vor beneficia de această măsură

 |  09:35
TVA redus la 9% de la 1 iunie. Alimentele care vor beneficia de această măsură

Cota redusă de TVA de 9% va intra în vigoare de la 1 iunie şi se va aplica pentru alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice) destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor.

Guvernul a aprobat modificări ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Noile prevederi aduc clarificări şi stabilesc codurile corespunzătoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusă de TVA de 9% începând cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Actul normativ mai prevede că toate produsele ale căror coduri au fost prevăzute în norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminţe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final.

Astfel, cota redusă de TVA va fi aplicată şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atât timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal.

În cazul serviciilor de cazare care includ şi demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, s-a subliniat că acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar dacă includ şi băuturi alcoolice, astfel cum s-a aplicat şi până în prezent după modificarea realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2014 pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-30

TAGURI: tva, redus, 9%, 1, iunie, alimente, beneficiaza, aceasta, masura, bautura, animale, pasari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...