2017-01-19 02:34

ECONOMIE


TVA de 24% dă aripi pieţei negre

 |  18:17
TVA de 24% dă aripi pieţei negre

S-a dat startul vânzărilor de sărbători. Importatorii şi comercianţii speră să-şi recupereze din pierderi în această lună, în timp ce producătorii şi procesatorii de alimente sunt mai puţin optimişti cu privire la profituri. Aceştia acuză că, din cauza TVA ridicată, nu pot concura cu imensa piaţă neagră din perioada sărbătorilor, de unde oamenii se aprovizionează cu produse mai ieftine, dar neavizate de nici o autoritate sanitar-veterinară.

Din perspectiva producătorilor de alimente, preţurile nu vor creşte în următoarea perioadă, afirmă Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). „Cred însă că retailerii vor scumpi produsele la raft, din cauza creşterii preţurilor la combustibili. Ar exista o justificare pentru o creştere de 4-5%, dar nu mai mult”, a spus Frumosu. Acesta consideră că cel puţin la produsele de sezon nu ar trebui efectuate scumpiri, întrucât producătorii nu vor ajusta preţurile. „La carne sigur nu vor creşte preţurile. La lactate poate se va vedea o uşoară majorare, dar aceasta are loc de fiecare dată în cursul iernii. La fel şi la ouă”, consideră preşedintele FSIA.

Piaţa neagră explodează din cauza TVA

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune că din cauza TVA de 24%, care forţează procesatorii să practice preţuri mai ridicate, lumea se orientează tot mai mult spre piaţa neagră a alimentelor de sezon. „Nimeni nu pregăteşte nici un fel de scumpire în decembrie. Pe noi ne distruge piaţa neagră a alimentelor, oamenii care vând pe marginea drumului carne fără aviz. Noi, cu o taxă de 24%, nu avem cum să concurăm cu ei”, ne-a declarat preşedintele Romalimenta.

Totodată, preşedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, prevede o „degringoladă totală” după sărbători, pe  motiv că românii se aprovizionează excesiv în luna decembrie. „Noi nu prevedem scumpiri la produsele de panificaţie. Din punctul de vedere al volumului vânzărilor, ca de obicei, până în 23-24 decembrie, vom avea o creştere a volumului de produse de panificaţie de genul cozonac, pâine etc. După perioada asta, intrăm într-o degringoladă totală. Toată lumea îşi cumpără de toate şi după sărbători nu mai are nevoie de nimic”, a spus Popescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image