2017-01-17 23:41

ECONOMIE


TVA redusă la alimente, dorită de industrie, refuzată de Guvern

 |  17:09
TVA redusă la alimente, dorită de industrie, refuzată de Guvern

Propunerea aruncată pe piaţă de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, privind reducerea TVA la alimente are mari susţinători din partea industriei de profil, dar este nebăgată în seamă de către restul guvernanţilor. Pe de o parte, producătorii din industria alimentară consideră această măsură că îi salvează de la faliment, iar pe de alta, Executivul nu vrea să audă de aşa ceva, pentru că îi strică planurile bugetare. Între timp, populaţia trebuie să plătească preţuri extrem de mari pentru alimentele de bază, în special, din cauza TVA de 24%.

Ministrul Valeriu Tabără a lansat în dezbatere publică teza privind reducerea TVA la alimente, pe întreg lanţul de producţie, de la materie primă, la procesare şi comercializare. Scopul declarat este acela de a scăderea preţul alimentelor. “Părerea mea este că un TVA de aproximativ 10% ar elimina evaziunea fiscală. Dar să se aplice acest TVA de la brazdă. Dacă se pune TVA 10% numai la alimentele finite, toată diferenţa se transformă în profit la comerciant”, a spus ministrul.

A susţinut că doreşte chiar o abordare a acestei teme cu reprezentanţii FMI aflaţi, în aceste zile, la Bucureşti. Elanul i-a fost tăiat de premierul Emil Boc, care a declarat că nu va discuta cu FMI o asemenea propunere. Pe de altă parte, ministrul finanţelor publice Gheorghe Ialomiţianu nici nu ia în calcul o astfel de iniţiativă.

Panificaţia aduce 350 milioane de euro în plus

Ideea acestei propuneri a plecat de la analizele făcute de Rompan, asociaţie patronală din industria de morărit şi panificaţie. În cadrul adunării generale a asociaţiei, producătorii au prezentat impactul reducerii TVA pe lanţul grâu - făină - pâine asupra economiei naţionale. “Calculele pe care le-am făcut au fost pentru o cotă TVA de 9%, pentru că atât este ea stipulată în Codul fiscal, pentru turism, unde sunt incluse şi produsele de panificaţie pentru desfăşurarea activităţilor în acest domeniu. Astfel, în cazul scăderii TVA de la 24 la 9%, dar cu menţinerea unei evaziuni de 20%, încasările la bugetul de stat ar creşte cu 350 milioane de euro. Suma reprezintă 35% din valoarea încasărilor actuale din industria de morărit şi panificaţie. Acum, evaziunea fiscală acoperă 75% din piaţa pâinii”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

Potrivit acestuia, măsura este absolut necesară, pentru că, din vara 2013, taxarea inversă la cereale nu se mai aplică. “De la 1 iulie 2012, se poate aplica TVA redusăla alimente”, a completat Aurel Popescu.

România nu-i UE

“Reducerea TVA este singura modalitate de reducere a evaziunii fiscale, a pieţei negre”, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. “La orice analiză, se poate constata că atunci când este redusă TVA, creşte baza de impozitare şi încasările la bugetul statului”, a spus Van, care a precizat că toate ţările Uniunii Europene lucrează cu TVA redusă la alimente, ca să scape de evaziune fiscală. Potrivit acestuia, produsele alimentare au specificitatea lor, astfel că “preţul lor nu poate suporta atâta TVA”. “La 24%, taxa pe valoarea adăugată este tentantă şi pentru import, şi pentru export. De aceea, o cotă de maxim 10% ar fi binevenită”, a adăugat Van.

El a atras atenţia asupra impactului pe care nivelul ridicat al TVA îl are asupra sectorului, la care se adaugă, dublarea preţului la cereale şi evaziunea fiscală. “Dacă nu se ia repede o măsură, agricultura va înregistra scăderi însemnate. Măcar taxare inversă să se introducă, pentru a mai limita evaziunea fiscală”, a completat Ilie Van.

TVA de probă

“Reducerea TVA la alimente ar fi prima măsură reală anticriză din ultimii 3 ani”, a declarat consultantul financiar Ionel Blănculescu. El a atacat dur Executivul, pentru că nu aplică o astfel de măsură, perfect “fezabilă”. “Guvernul invocă faptul că, dacă s-ar reduce TVA, consumatorii nu ar percepe efectele, pentru că s-ar mări numai profitul comercianţilor. Este politica de prudenţă excesivă pe care o aplică numai perdanţii”, a spus Blănculescu, care s-a declarat adeptul unei abordări de “prudenţă raţională”. “În acest fel, poţi reduce TVA, dar pe tot circuitul, de la materia primă, la consumator. Orice manual de fiscalitate spune că atunci când scad taxele, cresc veniturile. Aici este vorba de lipsa de curaj a Guvernului”, a completat Ionel Blănculescu. Potrivit acestuia, “la o taxă de 10% nu se mai merită să faci evaziune fiscală”.

Blănculescu nu vede nici un impediment tehnic în aplicarea cât mai urgentă a acestei măsuri, astfel încât bugetul să nu întâmpine dificultăţi în încasări. “Mai mult, TVA redusă ar da un imbold consumului. Oamenii ar avea la dispoziţie mai mulţi bani cu care ar putea cumpăra mai mult, pentru care se plăteşte TVA. Pentru satisfacerea cererii, s-ar crea locuri de muncă pentru care s-ar plăti alte taxe şi impozite şi aşa mai departe”, a spus Blănculescu.

El a venit cu propunerea ca măsura TVA redusă să fie aplicată numai pentru 6 luni. “Dacă, în urma analizelor, se constată că măsura nu a dat rezultatele scontate, Ministerul Finanţelor Publice poate reveni la cota iniţială”, a spus Blănculescu, care se bazează pe “opinia publică” ca reducerea de TVA să nu se transforme în profit la comercianţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-11-21

TAGURI: Valeriu_Tabara, TVA, alimente, reducere, Rompan, Ionel_BalculescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image