2017-01-16 17:35

ECONOMIE


TVA redusă pentru mâncare-pune în pericol noul acord cu FMI. Analiştii nu recomandă scăderea TVA la alimente

 |  18:47
TVA redusă pentru mâncare-pune în pericol noul acord cu FMI. Analiştii nu recomandă scăderea TVA la alimente

Noul acord de tip preventiv negociat de Guvern cu FondulMonetar Internaţional (FMI), în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro, arputea fi blocat dacă şi Camera Deputaţilor va respinge propunerea preşedinteluide modificare a legii adoptate la sfârşitul anului trecut, prin care TVA pentrualimentele de bază era redusă de la 24 la 5%, susţin analiştii ING Bank. Preşedintelenu a promulgat legea, trimiţând-o înapoi în Parlament, cu propunerea demenţinere a cotei TVA la 24%. Senatul a respins ieri cererea preşedintelui demodificare a legii, însă Camera Deputaţilor are rol decizional. În schimb, analiştiifinanciari consideră că modificarea TVA pentrualimentele de bază este exclusă.

Analiştii ING Bank spun că noul acord de tippreventiv negociat de FMI ar putea fi “blocat”dacă şi Camera Deputaţilor respinge cererea de reexaminare formulată depreşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducereaTVA la 5%. “Încazul în care propunerea preşedintelui este respinsă şi de Camera Deputaţilor -măsurile sunt populiste, aşa că o astfel de decizie nu este imposibilă -,atunci noul acord cu FMI şi Uniunea Europeană ar putea fi blocat”, a declarat NicolaieAlexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, citat de Mediafax.

Cerereade reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu asupra legii privindreducereaTVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, deSenat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial. Cererea dereexaminare a fost respinsă şi de Comisia debugeta Senatului,raportul acesteia recomandând menţinerea în vigoare a legii.

Principalaprevedere a legii era că pentru alimentele de bazătaxa pentru valoareadăugată scade la 5%.

PSD şi PNL susţin TVA de 5%la alimente

GrupurilePSD şi PNL au anunţat că nu susţin reexaminarea, fiind în favoarea legiiprivind introducereaTVAde 5% la alimentele de bază.

SenatorulPNL Varujan Vosganian a afirmat că are rezerve faţă de expertiza care a stat labaza cererii de reexaminare formulate de preşedinte şi a menţionat că oficialiiguvernamentali interpretează greşit datele statistice. El a anunţat căsenatorii PNL susţin proiectul de lege privind introducerea unei TVA de 5% laalimentele de bază (pâine, carne, lapte,uleivegetal, zahăr, produseexpandate din cereale).

Cerereade reexaminare urmează să fie dezbătută şi votată şi de Camera Deputaţilor,care este forul decizional.

Ilie Şerbănescu: “Scăderea TVA nu ar fi prudentă”

Analistul financiar Ilie Şerbănescu nu crede că deputaţiivor sprijini scăderea TVA. “Camera Deputaţilor, graţie reprezentanţilor minorităţilor, în afară demaghiari, care votează cu Puterea, va face posibilă respingerea acesteipropuneri. Oricum, scăderea TVA nu ar fi prudentă, din cauza constrângerilorbugetare, care sunt mult mai mari decât anul trecut. Mai mult, UE a obligatRomânia să modifice modalitatea de abordare a deficitului bugetar. Practic,acum trebuie să analizăm deficitul bugetar după norme europene, deci să luăm înconsiderare şi arieratele, iar statul are datorii şi la privaţi, dar şi lacompanii de stat. Pur şi simplu, nu este momentul să se reducă TVA”, a explicat Şerbănescu.

Şi consultantul financiar Ionel Blănculescu, fostministru al controlului, consideră că aprobarea reducerii TVA la alimente esteimposibilă “din cauza majorităţiiparlamentare dovedite de până acum”. „Chiar dacă ar fi de dorit, datoritămatematicii parlamentare, modificarea TVA pentru alimentele de bază esteexclusă. Eu sunt sigur sută la sută că TVA va rămâne la nivelul curent de 24%”,a afirmat Ionel Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image