2017-01-24 21:20


Ucraina: România s-a obişnuit cu ideea că va încasa 1 miliard de dolari pe acţiunile de la combinatul Krivoi Rog

 |  16:37
Ucraina: România s-a obişnuit cu ideea că va încasa 1 miliard de dolari pe acţiunile de la combinatul Krivoi Rog

FondulProprietăţii de Stat din Ucraina nu are în vedere privatizarea combinatului dela Krivoi Rog, deoarece trebuie mai întâi ca guvernul de la Kiev să ajungă laînţelegeri cu celelalte ţări participante, în special cu România, care vrea unmiliard de dolari pe acţiunile sale, potrivit instituţiei.„Până la un consens în relaţiile cu celelalte ţări, este imposibil săavansăm către privatizare”, a declarat într-o conferinţă de presă şefulFondului, Aleksander Riabcenko, citat de agenţia UkrInform. Potrivit acestuia,aşteptările părţii române sunt foate ridicate şi este puţin probabil ca Româniasă dea înapoi. Oficialul a adăugat că „aceste aşteptări s-au concretizat”într-o sumă de un miliard de dolari, informează Mediafax. „Au renumărat toţiacei peleţi în dolari şi a apărut acest număr frumos şi rotund. S-au obişnuit deja cu ideea că vor primiacestă sumă de la Ucraina. Acum este foarte problematică o înţelegere”,a afirmat Riabcenko.

Construcţia combinatuluiminier şi de prelucrare de la Krivoi Rog a început în 1983 în UniuneaSovietică, părţile implicate fiind Ucraina, Republica Democrată Germană(Germania de Est), Cehoslovacia, Ungaria şi România. După dezmembrarea UniuniiSovietice, Ucraina a primit 56,4% din acţiuni, România 28% şi Slovacia 15,6%,iar construcţia complexului a fost îngheţată în 1990, lucrările fiindfinalizate în proporţie de 70%.

România a investit în combinatul de la KrivoiRog, înainte de anul 1989, circa 800 milioane de dolari. În ultimiiani, autorităţile de la Bucureşti au anunţat în mai multe rânduri că vor sărenunţe la participaţia deţinută la combinatul din Ucraina.

Fostul ministru al economiei Adriean Videanu a declarat, în luna mai aanului trecut, că statul ar putea vinde participaţia la Krivoi Rog grupului ArcelorMittal,cu care a început discuţii tehnice pe această temă. Investiţiile în construcţia combinatului s-au ridicat până în 1990 la1,65 miliarde de dolari, dintr-un total de 2,4 miliarde de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image