2017-01-19 09:11

ECONOMIE


Udrea vrea să-şi reorganizeze propriul minister pe principiile regionalizării

 |  19:23
Udrea vrea să-şi reorganizeze propriul minister pe principiile regionalizării

Ministrul Elena Udrea a precizat, peblogul personal, că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT)trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare şi să se ocupe de proiecte deanvergură regională, cu potenţial de dezvoltare economică a diverselor zone aleţării, cum ar fi Canalul Dunăre-Bucureşti, “nu de proiecte locale, punctuale,care se referă la comunităţi mici şi care ar trebui derulate de primării sau deconsilii judeţene”.

Udrea a precizat că, în ceea ce priveşte analiza funcţională, a cerut ajutorulBăncii Mondiale (BM), care are un acord în acest sens cu Guvernul. “Atât eu personal,cât şi alţi funcţionari din MDRT, le-am explicat experţilor BM problemele şidificultăţile cu care ne confruntăm, cerând în schimb soluţii de rezolvare şieficientizare a activităţii ministerului. Am discutat cu cei de la BM asupraelementelor pe care eu le consideram ineficiente sau redundante. Printreacestea se numărau suprapunerea programelor ministerului cu cele ale altorministere peste POR, dar şi nevoia de a eficientiza activitatea instituţieiprin refacerea organigramei şi redistribuirea atribuţiilor angajaţilor.Concluziile analizei funcţionale făcute de BM au fost prinse într-un raport ceurmează a fi discutat şi aprobat în Guvern”, a spus Elena Udrea.

Ministrul dezvoltării s-a declaratde acord cu aproape toate concluziile raportului Băncii Mondiale, care “vin să întăreascătoate lucrurile pe care le-am tot spus faţă de activitatea ministerului şi faţăde nevoia acestuia de a se schimba”. Elena Udrea a subliniat că, în 2011, princonstrucţia bugetului Ministerului Dezvoltării, s-a încercat eliminareasuprapunerii, finanţând mai puţin programele derulate prin bani de la bugetulintern.

Ministerul trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare”

Udrea a adăugat că o preocupare încontextul temei reorganizării administrativ-teritoriale a României estedescentralizarea nu numai a atribuţiilor pe care le are acum MDRT, cât şi aprogramelor pe care le derulează. De asemenea, prioritară este şi pregătireaproiectelor finanţate din bugetul de stat în aşa fel încât cele care nu serealizează până în 2014 să poată fi finanţate pe fonduri europene. “E clar căministerul trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare. Raportul BM evidenţiazăracile ale modului în care sunt gestionate diversele programe. Concluzia esteuna simplă: MDRT trebuie să parcurgă drumul firesc al reorganizării şidescentralizării, atât de competenţe către administraţiile locale, cât chiar şide gestionare a unor programe, poate chiar să se renunţe la unele dintre celeredundante, în măsura în care contractările pe fonduri europene pe acea direcţienu se apropie de 100%. Cred că şi la nivelul Guvernului trebuie o reaşezare aatribuţiilor ministerelor, pentru a nu mai face toţi aceleaşi proiecte, pentrua nu ne mai suprapune, ci pentru a ne completa”, a concluzionat Elena Udrea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image