2019-03-20 23:39


UE a convenit modificarea limitată a Tratatului de la Lisabona, pentru a preveni crizele financiare

 |  17:11
UE a convenit modificarea limitată a Tratatului de la Lisabona, pentru a preveni crizele financiare

Liderii din Uniunea Europeană aufost de acord, ieri-seară, după opt ore de negocieri, cu propunerea franco-germană demodificare a Tratatului de la Lisabona, astfel încât acesta să aibă prevedericare să permită ţărilor din zona euro să se pună la adăpost de noi crizefinanciare.

"Amluat decizii importante pentru a întări euro şiam tras învăţămintelenecesare din experienţa trecutului”, a declaratpreşedintele UE,Herman van Rompuy. Şefii de stat şi de guvern au negociat opt ore, negociericalificate de cancelarul german, Angela Merkel, ca fiind "dure",pentru ca în final să se pună de acord pentru adesfăşura"consultări" în vederea unei revizuiri a tratatului.

VanRompuy va avea misiunea ca pânăla summitul dindecembriesădiscute cufiecare ţară în parte despre metoda de reformare atratatului şi natura acestui mecanism destinat să prevină alte crizefinanciare.

Obiectivulprincipal al acestei manevre este crearea unei plase de securitate permanentepentru ţările din grupul euro care s-ar afla în mare dificultate, cum a fostGrecia în primăvară, având ca scop asigurarea pieţelor. În actuala formă,Tratatul de la Lisabona stipulează că o ţară europeană nu poate fi salvată dela faliment de către partenerii ei.

Berlinulnu a obţinut însă sprijin pentru propunerea de a suspenda dreptul de vot alţărilor care ar încălca regulile financiare europene, întrucât aceastăpropunere ar fi presupus o schimbare mai radicală a Tratatului. Însuşipreşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a împotrivit acesteipropuneri.

Franţaşi Germania, puterile dominante din UE, s-au lovit iniţial de ostilitateapartenerilorîn ceea ce priveşteamendarea Tratatului pentru a crea ostructură permanentăal cărei scop ar fi omai bunăadministrarea crizelor generate de îndatorare, întărirea stabilităţii financiare şisprijinirea monedei euro.

Majoritatealiderilor se opuneau unor schimbări radicale a Tratatului, după ce acesta afost negociat opt ani şi a intrat în vigoareabia în urmă cuzeceluni.Orice schimbare a tratatului UE trebuie să fie aprobată unanim detoate statele membre, fie prin vot parlamentar, fie prin referendum. Deasemenea, Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul.

Lideriiau acceptat în cele din urmă,în unele cazuri cu mari reticenţe, că suntnecesare mici amendamente pentru a proteja euro.

Procesulde ratificare a modificărilor aduse la tratat ar urma să fie încheiat până lamijlocul anului 2013. Statele membre vor să recurgă la articolul 48-6 dintratat, careprevede o procedură accelerată de revizuire a tratatului, ceeace ar putea permite evitarea organizării de referendumuri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-04-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...