2017-01-19 02:29

ECONOMIE


UE dă „pe faţă” salariile bancherilor

 |  15:36
UE dă „pe faţă” salariile bancherilor

Băncile mari din Uniunea Europeană vor fi obligate să informeze autorităţile de reglementare câţi angajaţi ai instituţiilor de credit câştigă peste un milion de euro pe an, potrivit unor propuneri prezentate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Instituţiile naţionale de reglementare vor colecta anual date referitoare la câştigurile bancherilor, pentru a verifica dacă regulile privind bonusurile în numerar sunt respectate. Obiectivul este de a descuraja bancherii să îşi asume riscuri excesive pentru a primi bonusuri mari. "Datele primite de Autoritatea Bancară Europeană vor fi folosite pentru evaluările anuale, la nivelul UE, şi pentru identificarea diferenţelor în funcţie de locul unde sunt înregistrate băncile", se arată într-un comunicat al instituţiei. Primele date anuale trebuie trimise autorităţii până în octombrie 2011, iar acestea se vor referi la salariile şi beneficiile din acest an, încasate pentru performanţele din 2010. Instituţiile de reglementare din statele membre trebuie să precizeze câţi angajaţi din fiecare bancă primesc de la un milion de euro în sus.

EBA va publica datele la nivel de ţară, pentru a evidenţia tendinţa remuneraţiilor în UE şi în fiecare stat membru. Economistul-şef  al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a declarat referitor la măsura EBA că “un plus de transparenţă nu strică. Nu cred eu că această măsură priveşte România foarte tare”.

Şapte şefi din BCR au primit salarii de peste 4 mil. euro pentru anul trecut

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a acordat anul trecut salarii brute totale de 1,7 mil. euro unui grup de şapte persoane din conducere sau cu contribuţii deosebite la business, ceea ce ar reprezenta, în medie, un salariu de 240.000 de euro pe an şi 20.000 de euro pe lună. Bonusurile de performanţă încasate de cele şapte persoane pentru anul trecut au depăşit 1,2 mil. euro, astfel că remuneraţiile totale ale respectivilor membri din conducere au ajuns la aproape 3 mil. euro, potrivit informaţiilor publicate de bancă. Acestea sunt primele informaţii detaliate privind schema de bonusare dintr-o bancă de top. În România, salariile nete ale şefilor de bănci sunt cuprinse între 10.000 şi 30.000 de euro pe lună la care se adaugă bonusurile, potrivit informaţiilor disponibile. În linie cu reglementările europene, banca centrală a decis că bonusurile pentru bancheri trebuie să fie legate de performanţe şi să fie reduse plăţile în numerar. BNR obligă băncile să amâne cu 3-5 ani plata a minimum 40% din remuneraţiile variabile, iar minimum 50% din bonusuri trebuie să fie acordate în acţiuni ale instituţiei sau alte instrumente, conform unui regulament care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MATEI
30 Iul 2011

Nu mai inteleg nimic: 4 m il euro sau 1,7 mil. euro ? „Şapte şefi din BC R au primit salarii de pe ste 4 mil. euro pentru an ul trecut BCR, cea mai m are bancă de pe piaţă, a acordat anul trecut sa larii brute totale de 1,7 mil. ”

Adauga un comentariu

Random image