2017-01-19 21:29

ECONOMIE


UE investighează site-urile pentru credite de consum

 |  18:12
UE investighează site-urile pentru credite de consum

O anchetă desfăşurată de autorităţile naţionale în ţările membre ale Uniunii Europene, Norvegia şi Islanda, cu privire la site-urile care oferă credite de consum relevă grave nereguli. Astfel, din cele 562 de site-uri verificate, 393 înregistrau probleme legate de informaţiile primite de consumatori înainte de semnarea unui contract de credit de consum.

Din România au fost verificate 20 de astfel de website-uri, din care în 11 cazuri s-au înregistrat nereguli.

Din cele 562 de site-uri internet verificate iniţial, numai 30% au trecut testul verificării minuţioase pentru respectarea normelor UE relevante de protecţie a consumatorilor.

Principalele probleme constatate au fost lipsa informaţiilor în publicitatea privind creditele de consum, omiterea unor informaţii-cheie privind oferta şi prezentarea înşelătoare a costurilor în cazul în care costul creditului este afişat într-un mod care este fals sau ar putea induce în eroare consumatorii.

Şase ţări membre ale UE (Italia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Suedia) au desfăşurat o investigaţie mai aprofundată, pe 57 site-uri, pentru a verifica respectarea normelor de protecţie a consumatorilor, inclusiv modalităţile de plată, procesarea reclamaţiilor şi clauzele şi condiţiile.

Piaţa controlată este utilizată de consumatori în fiecare zi. În 2010, instituţiile financiare din zona euro au oferit credite de consum de peste 600 de miliarde de euro.

În următoarele săptămâni, operatorii economici vor fi contactaţi de către autorităţile naţionale şi li se va solicita să ofere clarificări sau să opereze corecţiile adecvate. Nerespectarea acestei obligaţii, în funcţie de legislaţia naţională aplicabilă, poate duce la proceduri judiciare care au drept rezultat aplicarea de amenzi sau chiar închiderea site-urilor. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: site, credite, UE, RomâniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIBETH
29 Feb 2012

Artliecs like this make life so much simpler.

Adauga un comentariu

Random image