2017-01-23 04:39


UE ne mai păsuie cu laptele neconform

 |  15:32
UE ne mai păsuie cu laptele neconform

România va primi la mijlocul lunii noiembrie acordul Comisiei Europene în ceea ce priveşte prelungirea perioadei de tranziţie cu doi ani, până la finele lui 2013, pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. “Noi am prezentat Comisiei Europene o situaţie privind piaţa laptelui în România, respectiv cantităţile de lapte conform şi neconform care se procesează şi am solicitat posibilitatea extinderii perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă, până la finele lui 2013.

În cursul acestei luni, în data de 14-15 noiembrie, cu ocazia şedinţei Comitetului veterinar permanent pe domeniul siguranţei alimentelor se va vota acordul pentru această derogare. De altfel, noi am primit un acord de principiu din partea Comisiei în urma informărilor trimise de ANSVSA, am lămurit deja toate aspectele, iar statele membre nu au ridicat obiecţii. După vot, România primeşte derogarea de a procesa încă doi ani şi lapte neconform, iar produsele obţinute din acest lapte se vor pune doar pe piaţa naţională”, a subliniat Roatiş, precizează Agerpres.

Şeful ANSVSA a precizat că decizia CE va fi retroactivă chiar dacă ea nu va fi publicată în monitorul oficial al CE până la 1 ianuraie 2012.

În opinia acestuia, CE a susţinut solicitarea României pentru că a fost luată doar pentru laptele materie primă, nu si pentru unităţile de procesare. “CE a susţinut decizia noastră pentru că am luat o măsură îndrăzneaţă: am solicitat derogarea doar pentru laptele materie primă nu şi pentru unităţi. Acolo unde unităţile au primit o perioadă pentru îndeplinirea aspectelor legate de legislaţie, au avut şi o serie de derogări, noi le-am evaluat şi cele care nu le-au îndeplinit au fost închise. Comisia a văzut că suntem serioşi şi deschişi. Am mers pe varianta celor doi ani ca alături de APRIL să venim în sprijinul celor care trebuie să se alinieze la această legislaţie şi consideram că este un răgaz destul de mare ca să ne rezolvăm această problemă', a explicat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, această derogare oferă, în primul rând, procesatorilor posibilitatea de a colecta lapte de vacă de la gospodăriile ţărăneşti cu 1-3 vaci, dar şi de a oferi produse lactate pe o piaţă internă sufocată de produse din import. “Beneficiile acestei decizii sunt majore. În primul rând va exista posibilitatea ca laptele să se colecteze de la gospodăriile ţărăneşti cu 1-3 vaci, mai ales că în mediul rural laptele este o sursă extrem de importantă de venit, cel puţin pentru un milion de gospodării din România. De asemenea, în contextul crizei şi al bătăliei pe o piaţă a industriei alimentare extrem de agresivă şi nemiloasă, foarte multe unităţi şi producători români nu îşi vor închide porţile, ci vor putea să producă în continuare alimente, care vor fi puse în consumul naţional, oferindu-le astfel posibilitatea să facă faţă producţiei uriaşe care vine de afară”, a explicat preşedintele ANSVSA.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.

Potrivit datelor ANSVSA, la ora actuală 82 de unităţi din România procesează lapte conform şi lapte neconform fără a avea linii separate, iar două unităţi procesează pe linii separate laptele conform şi cel care nu îndeplineşte cerinţele comunitare. Circa 30% din laptele prelucrat în România este lapte neconform.

În 2010, producţia totală de lapte a fost de 4,4 miliarde de litri, din care 1,2 miliarde de litri s-au vândut direct pe piaţă. Circa 993 de milioane de litri au ajuns în unitaţi specializate, 1,7 miliarde de litri au rămas în ferme pentru consum familial, iar 434 de milioane de litri reprezintă consumul tehnologic. Fabricile au o capacitate proiectată de 2,67 miliarde de litri, însă, doar 1,35 miliarde de litri este acoperită.

În negocierile cu Uniunea Europeană, România a primit dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone au fost alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare. De remarcat, perioada de tranziţie stabilită la aderarea României la UE a fost de trei ani, până la sfîrşitul anului 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image