2017-01-19 15:28

ECONOMIE


Un inventator pretinde zeci de milioane de euro de la combinatul ArcelorMittal Galaţi

 |  16:36
Un inventator pretinde zeci de milioane de euro de la combinatul ArcelorMittal Galaţi

Un inginer din Galaţi, care deţine peste 15 brevete româneşti şi internaţionale în domeniul metalurgic, dintre care unele aplicate în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, pretinde companiei câteva zeci de milioane de euro pentru folosirea fără drept a unuia dintre brevete sale.

Inginerul Doru Tătar, în vârstă de 56 de ani, susţine că ArcelorMittal Galaţi ar fi utilizat fără drept una dintre invenţiile sale şi a invitat compania la discuţii, în urma cărora aceasta să intre în legalitate şi să-i achite compensaţii. „După ce combinatul a cumpărat de la mine un dosar de brevet, prin 2005, relaţiile noastre au încetat, însă ulterior am aflat că ei au mai utilizat nişte detalii tehnice ale proiectelor mele pe care nu le folosisem până atunci, dar pe care le prevăzusem în proiecte. Eu m-am îngrijit între timp să protejez aceste lucruri printr-un brevet nou, românesc şi european, iar ei l-au folosit, dar au uitat să-mi ceară voie. Urmează să stabilim împreună, prin discuţii, nu neapărat cine este vinovat că nu mă interesează asta, ci cum putem face ca ei să intre în legalitate cu folosirea acestor titluri de proprietate industrială pentru că ei acum au încălcat legislaţia şi aici e vorba de infracţiune”, a declarat Doru Tătar, citat de corespondentul NewsIn.

De-a lungul timpului, inginerul a adus schimbări în structura cauperelor (instalaţii pentru preîncălzirea aerului din furnale), mărindu-le fiabilitatea şi performanţele. Expertize mai vechi ale Institutului de Cercetări Metalurgice, citate de Doru Tătar, au relevat faptul că folosirea cauperelor cu tehnologia sa generează economii de circa 500.000 de dolari pe lună, pentru fiecare asemenea cauper.

Invenţia care face obiectul apropiatelor discuţii cu reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, un cauper de structură mixtă, ar fi fost aplicată la Furnalul 3 din combinat. „Furnalul nu mai funcţionează din decembrie 2011, dar a mers folosind cauperul făcut după tehnologia mea aproape un an şi jumătate, timp în care a produs peste un milion de tone de fontă. E ceva”, a afirmat Doru Tătar. Acesta îi pretinde companiei siderurgice compensaţii de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru folosirea fără drept a acestei invenţii. „E vorba de bani destul de mulţi. Conform uzanţelor internaţionale, câteva zeci de milioane de euro, având în vedere producţia obţinută şi rolul cauperelor în această producţie. O să vedem”, a spus inventatorul.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au refuzat să comenteze.

Doru Tătar, de profesie inginer constructor, şi-a început activitatea de cercetare la jumătatea anilor ’80, pe când lucra la ICMRS, întreprinderea care a construit combinatul siderurgic de la Galaţiîn anii ’60. El a brevetat peste 15 invenţii în domeniul metalurgic, atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Mexic şi Belgia. Dintre aceste brevete, 14 au fost cedate unor întreprinderi româneşti, între care se numără şi ArcelorMittal Galaţi, şi străine. Doru Tătar a obţinut numeroase premii şi distincţii la târgurile internaţionale de inventică şi a colaborat cu producătorul american de oţel US Steel.

În prezent, este gata să pună la dispoziţia combinatelor cu furnale noi soluţii tehnice. „Am reuşit să perfecţionez ceea ce am gândit şi cred că am ajuns undeva la o limită ca soluţie tehnică nouă pe direcţia pe care am apucat-o. Am lansat nişte oferte către China, Brazilia şi Rusia. În România, relaţiile mele cu ArcelorMittal nu sunt de natură să mă îndrepte către astfel de atitudini, având în vedere antecedentele”, a declarat Doru Tătar.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică din lume, fiind prezentă în peste 60 de ţări. În România, Grupul controlează combinatele din Galaţi şi Hunedoara, fabricile de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-02

TAGURI: ArcelorMittal, despagubiri brevete inventie ArcelorMittalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image