2018-12-15 11:42


Urmează disponibilizări masive în companiile de stat

 |  21:00
Urmează disponibilizări masive în companiile de stat

Guvernul pregăteşte disponibilizări masive la companiile de stat pentru a acoperi „găurile negre” din economie. Aceasta în condiţiile în care premierul Emil Boc susţinea, nu cu mult timp în urmă, că nu vor mai fi concedieri. Boc şi-a schimbat declaraţiile însă, după ce şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a recomandat ca societăţile de stat care au pierderi să se restructureze, să se privatizeze sau să se închidă. Şi Banca Mondială a recomandat recent reforme în mai multe domenii, care implică restructurări în societăţile şi companiile naţionale. Datoriile societăţilor de stat se ridică la ora actuală la circa 20 de miliarde de lei.

Premierul Emil Boc a precizat că eventualele disponibilizări din sectorul de stat vor trebui propuse de către ministerele care au în subordine companiile cu pierderi. „Trebuie făcute analize pe fiecare companie în parte, pentru că obiectivul nostru este ca aceste companii să nu mai producă pierderi, deoarece aceste pierderi se decontează din buzunarul fiecărui cetăţean român”, a afirmat Boc.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, Guvernul trebuie să facă operaţiunea de restructurare a companiilor cât mai repede, pentru că deficitul bugetar are de suferit din cauza restanţelor. „Indiferent de măsurile luate, Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a reduce costurile acestor societăţi, care sunt foarte mari. Trebuie rezolvată problema cu atenţie, pentru că, în caz contrar, aceste companii cu datorii afectează deficitul bugetar. Nu trebuie analizate toate societăţile la pachet, ci trebuie făcute studii pentru fiecare companie în parte”, a spus Ionuţ Dumitru.

Scietăţile vizate au datorii de miliarde

Principalele companii vizate sunt cele cu datorii istorice la bugetul de stat. Salariaţii de la Compania Naţională (CN) a Huilei ar putea fi primii cu probleme, deoarece, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, datoriile acumulate au ajuns la circa 5 miliarde de lei. Pe locul doi şi trei în topul restanţierilor se situează CN CFR SA şi Electrificare CFR, cu datorii de 2,15 miliarde de lei, respectiv 567 milioane de lei. Datoriile CFR Marfă de 548 milioane de lei plasează compania pe poziţia a patra, iar ultimul loc în topul marilor restanţieri este ocupat de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cu datorii de 383 milioane de lei.

Hossu: Disponibilizările, o măsură aberantă

Guvernul este, în opinia sindicaliştilor, principalul vinovat pentru situaţia în care se află la ora actuală societăţile de stat. „Disponibilizările la companiile de stat mi se par măsuri aberante. Spun asta pentru că aceste concedieri nu vin după un plan bine stabilit, ci sunt făcute «după ureche». Guvernul nu face astfel decât să acopere prin disponibilizări incapacitatea managerilor acestor companii, care au fost numiţi politic. Întrega populaţie va avea de suferit, pentru că vor dispărea anumite servicii prestate de aceste societăţi, dar în schimb vor apărea altele, mult mai scumpe. Actuala Putere este mai preocupată să restructureze decât să creeze noi locuri de muncă”, ne-a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...