2017-01-16 15:07

ECONOMIE


V. Pambuccian: Nu se poate lua acum o decizie în privinţa salariilor şi pensiilor din 2012

 |  14:27
V. Pambuccian: Nu se poate lua acum o decizie în privinţa salariilor şi pensiilor din 2012

O decizie cu privire la alocările în bugetul pe 2012 pentru salarii şi pensii nu poate fi luată în acest moment de către coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi fundamentată pe datele oficiale ale Ministerului Finanţelor şi BNR privind situaţia economico-financiară, a declarat luni, după încheierea şedinţei coaliţiei, liderul grupului minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian.

“Până când nu vedem nişte cifre, nu putem să discutăm despre cheltuieli, despre mărirea salariilor şi indexarea pensiilor (...) Va trebui să avem discuţii pe tema aceasta cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale înainte de stabilirea legii bugetului de stat pe 2012”, a spus Varujan Pambuccian, citat de Agerpres.

El a arătat că liderii coaliţiei au abordat, luni, şi declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la faptul că în contextul actual nu se vor putea adopta indexări la pensii şi revenirea integrală a salariilor bugetarilor la nivelul dinainte de tăierea din 2010.

“Este adevărat că o parte prea mare din buget este folosită pentru transferurile la fondurile de pensii şi de asigurări de sănătate”, a spus Pambuccian.

În momentul de faţă nu se poate merge cu indexări la pensii, când există deficit de 3,6 miliarde de euro şi nici cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă este un excedent de salariaţi, a declarat duminică preşedintele Băsescu. “Eu cred că toţi sunt conştienţi, în momentul de faţă, că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro. Nu ai cum să mergi cu indexări, cu revenire integrală la salariile din 2010, când încă ai un excedent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a ajutoarelor sociale pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm”, a afirmat şeful statului.

El a subliniat faptul că România are obligaţia asumată, conform Tratatului de aderare, de a respecta criteriile de la Maastricht, iar în actualul acord cu UE, FMI şi BM este angajamentul pentru un deficit pe 2012 de 3% pe ESA (standardul european de audit), adică 2,7% din PIB pe cash.

Şeful statului a menţionat că o eventuală abandonare a programului cu instituţiile financiare internaţionale ar fi pentru România “mult mai rea decât o revenire la recesiune”. El a subliniat că o să ceară Guvernului şi Parlamentului să respecte Acordul încheiat cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, acesta fiind “centura de siguranţă” pentru diminuarea impactului în cazul în care România va reintra în recesiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image