2019-03-20 23:43


Valeriu Tabără dă vina pe procesatori şi retaileri pentru preţurile mari ale alimentelor

 |  19:14
Valeriu Tabără dă vina pe procesatori şi retaileri pentru preţurile mari ale alimentelor
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără,recunoşte că taxele percepute de supermarketuri producătorilor cresc preţurile alimentelorcu cel puţin 30-40%. Chiar dacă nu poate obliga marile magazine să renunţe lataxele de raft sau de intrare în magazin, Valeriu Tabără cere aplicarea Coduluide bune practici. Liderii de sindicat din industria alimentară acuză MinisterulAgriculturii să încearcă să “mascheze” creştereapreţurilor la mâncare. Pe de altă parte, marile reţele de magazine cerministrului agriculturii să facă demersuri pentru realizarea unor centreregionale de colectare a produselor agricole şi alimentare româneşti, măsuraurmând să ducă la diminuarea evaziunii fiscale.

După ce a anunţat majorarea preţurilor lamâncare cu 8-10%, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, încearcă să facăuitată această gafă, precizând că preţurile pot scădea dacă procesatorii şimagazinele renunţă la o parte din profituri, iar taxele practicate de reţelelede retail vor începe să scadă. „Există rezerve de reducere a preţuriloralimentelor şi prima rezervă este la procesatori. La pâine, cel care producegrâul are un profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moară, procesareşi comercializare, au câte 10%. Sunt o serie de taxe care se adaugă laprodusele pe care le furnizează producătorii şi care cresc preţurile cu până la30-40%. Au taxă de raft, taxă de poziţie, inclusiv taxă de dezvoltare. E ochestiune de relaţionare între furnizorii de alimente şi magazine, să limitezeaceste taxe, care toate se regăsesc în costuri. Nu-i pot obliga, dar existălegea de bune practici comerciale. Şi legea respectivă trebuie pusă înpractică, dar nu Ministerul Agriculturii o pune”, a spus Valeriu Tabără, citat de Mediafax. Elcrede că dacă se va aplica corect legea bunelor practici, se vor reduce taxeleşi, implicit, preţurile. De asemenea, ministrul agriculturii a precizat căfilierele de produs, care ar putea duce la reducerea preţurilor la alimente, nufuncţionează. „Preţul respectiv şi distribuţia profitului ar trebui să se facăîn interiorul filierei. Ar trebui reînfiinţate aceste filiere, mergând de laproducătorul de grâu şi până la furnizorul de pâine. Să sperăm că putem creacadrul legislativ să se reînfiinţeze. Prin aceste filiere, firmele se întâlneauşi negociau, de la preţul grâului până la preţul pâinii. Dacă ele ar lucrabine, ar putea repartiza prin negociere profiturile către zona mai sensibilă,adică producătorul, şi pot diminua preţul final, pentru că poate negocia cu celcare pune în raft. Ar fi scăderi importante de preţuri”, a adăugat Tabără.

“Ministerul agriculturii încearcă să maschezecreşterea preţurilor

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor dinIndustria Alimentară, Dragoş Frumosu, consideră că aplicarea Codului de bunepractici este condiţionat de lipsa unei legislaţii privind preţul produselordin fabrică şi de la raftul supermaketului. “Credcă minstrul Tabără a făcut prima declaraţie ca specialistprivind creşterea preţurilor la mâncare. A doua declaraţie, referitor la stagnareapreţurilor, a fost făcută în calitate de ministru. Ministerul agriculturii încearcăsă mascheze creşterea preţurilor. Codul de bune practici se aplică, dar băieţiideştepţi de la marile magazine au inventat alte taxe. Este nevoie de olegislaţie care să pună la punct preţurile de la poarta fabricii şi cele din supermarketuri.Parlamantul decide dacă scad preţurile la mâncare”, ne-a spus Dragoş Frumosu.

Agrostar:Tabără vrea să distrugăpieţele volante”

Federaţia Agrostar îl acuză pe ministrulAgriculturii, Valeriu Tabără, că vrea să distrugă pieţele volante, care oferăposibilitatea producătorilor agricoli, daţi afară din pieţe de intermediari,să-şi vândă marfa. "Ori ministrul a fost greşit informat, ori e răuintenţionat. Aceste pieţe au fost create tocmai pentru fermieri, care vin şiîşi vând direct marfa, la preţuri corecte, mai mici, faţă de preţurilepracticate în pieţe de intermediari. Ministrul agriculturii, în loc să fiepreocupat cum să-i scoată pe intermediari din pieţe, pentru ca agricultorii săpoată să-şi vândă produsele, vrea să distrugă pieţele volante. Pieţele volantesunt foarte apreciate de bucureşteni, pentru că au marfă românească, proaspătăşi la preţuri accesibile”,se arată într-un comunicat al Agrostar.

Pe de altă parte,Asociaţia Marilor ReţeleComerciale din România (AMRCR) cere ministrului agriculturii, Valeriu Tabără,să facă demersuri pentru realizarea unor centre regionale de colectare aproduselor agricole şi alimentare româneşti, măsura urmând să ducă ladiminuarea evaziunii fiscale. „Nu trebuie neglijat că piaţa de legume şifructe, dar şi importurile de carne pe filiere care eludează plata TVA, facobiectul unei puternice evaziuni fiscale, fenomen ce conduce la distorsiuni alepreţurilor şi afectează brutal producătorul român”, se arată în comunicatul AMRCR.

Observatorulpreţurilor va fi introdus anul viitor

Observatorul preţurilor va fi finanţat cu 2 milioanede euro şi va fi introdus anul viitor, a anunţat, marţi, Ministerul Economiei. „ProiectulObservatorul preţurilor a fost aprobat spre finanţare în urmă cu aproape douăsăptămâni. (...) Este vorba de un portal de internet pe care vor apăreasăptămânal preţuri ale unor produse ce fac parte din coşul zilnic alpopulaţiei, dar pot fi şi alte produse. Acest portal va permite populaţiei săcompare preţurile din magazine”, se arată într-un comunicat al instituţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-12-10
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri




STARBAG




loading...