2017-01-20 12:26

ECONOMIE


Vânzarea acţiunilor la unele firme de stat va fi amânată

 |  18:39
Vânzarea acţiunilor la unele firme de stat va fi amânată

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că România ar putea amâna vânzarea de pachete de acţiuni la unele companii de stat din cauză că obţinerea aprobărilor necesare durează mai mult decât se anticipa, transmite Bloomberg. De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat că autorităţile de la Bucureşti vor încerca să vândă acţiuni la alte companii înainte de a încerca din nou să vândă o participaţie minoritară la compania petrolieră OMV Petrom SA. „Au fost unele cazuri în care reformele nu au avansat atât de rapid cât ne aşteptam şi vom fi nevoiţi să mutăm unele companii mai jos pe lista de privatizări. Nu este vorba de o lipsă de angajament. Am ştiut întotdeauna că agenda reformelor companiilor de stat este extrem de ambiţioasă şi vor exista unele întârzieri”, a declarat Jeffrey Franks, refuzând însă să precizeze care sunt companiile respective.

De asemenea, şeful misiunii FMI a spus că băncile internaţionale (care controlează circa 90% din sistemul bancar românesc) nu şi-au redus expunerea pe România comparativ cu nivelul din luna martie 2009, când a fost semnată Iniţiativa de la Viena. 

În conformitate cu acordul în valoare de 5,4 miliarde de euro convenit cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au lansat un ambiţios program de privatizare care prevede listarea pachetelor minoritare deţinute de stat la companiile energetice şi de transport. Până la finele acestui an, Guvernul intenţiona să vândă pachete minoritare la Transgaz şi Transelectrica. Analiştii se îndoiesc însă că statul român va reuşi să vândă o mare parte din aceste participaţii, în special după eşecul în vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile Petrom în luna iulie a anului trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26

TAGURI: FMI, privatizari, Jeffrey Franks, companii energetice, actiuniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image