2017-01-20 03:47

ECONOMIE


Vânzările auto se revigorează cu TVA

 |  17:16
Vânzările auto se revigorează cu TVA

De anul viitor, Taxa pe Valoarea Adaugată plătită de firme pentru achiziţia de autovehicule şi carburanţi va putea fi dedusă din nou, potrivit Raportului de buget pentru 2012. În acest fel, se revine la legislaţia aplicată până în 2009, când Guvernul a luat o serie de măsuri menite să crească încasările la bugetul de stat. Se pare că Executivul a constatat că aceste prevederi fiscale nu mai produc efectele căutate, astfel că dă drumul la decontări de TVA, dar cu măsură.

Firmele vor avea din nou posibilitatea, începând cu anul viitor, să deducă sumele cheltuite pe carburant la maşinile folosite în transportul de persoane, cu maximum nouă locuri, şi TVA aferentă achiziţiei de autoturisme, însă numai în limita a 50%, potrivit Raportului care însoţeşte proiectul de buget pentru 2012. Această decizie a Guvernului va fi urmată de o revenire, cel puţin parţială, a pieţei auto, afirmă reprezentanţii producătorilor şi dealerilor auto, informează Mediafax.

"Dacă va fi adoptată această măsură, am putea asista la o relansare a pieţei auto, chiar dacă deducerea este doar pe jumătate. Este un raţionament simplu, 50% este mai mult decât zero", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, Ernest Popovici.

În primăvara anului 2009, Guvernul a decis, pe fondul crizei economice, restricţionarea dreptului de deducere a TVA aferentă achiziţiilor de autoturisme şi combustibil. Pe de altă parte, piaţa autovehiculelor a scăzut progresiv din anul 2008, de la 324.080 unităţi vândute la 119.417 în 2010; în primele nouă luni ale acestui an, livrările au ajuns la 80.657 de maşini.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image