2018-11-18 03:46


Victor Ponta: Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21%

 |  13:20
Victor Ponta: Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21%

Premierul Victor Ponta a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21% şi a adăugat că începe să creadă că obiectivul unei rate de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu este unul prea ambiţios.

“Astăzi, pentru că ministrul Teodorovici îmi trimite chiar la doua trei zile: 21 (%, n.r.)... Cereri transmise către Comisia Europeană, certificate de Autoritatea de audit”, a precizat premierul, joi seara, la Digi24, potrivit Agerpres.

El a adăugat că iniţial nu a crezut că obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, poate fi îndeplinit, dar că acum planul de a atinge un grad de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu i se mai pare atât de ambiţios.

”Eu n-am crezut în acea cifră - cred că eram la o emisiune la dumneavoastră, în care mi-am exprimat pesimismul. Acum, când am văzut, totuşi, că în câteva luni am triplat, ceea ce n-am reuşit în şase ani, încep să cred că s-ar putea să nu fi fost chiar prea ambiţios”, a adăugat premierul.

El a mai precizat că cererile pot fi trimise oficial până la sfârşitul lui decembrie, chiar dacă anul trecut CE s-a confruntat cu un deficit spre final de an.

”Neoficial, anul trecut, pentru prima dată Comisia Europeană s-a trezit ca n-a mai avut bani, la sfârşit, şi a rămas cu un deficit de 11 miliarde de euro, către ţările membre, nu către România. Deci, e evident că, cu cât ne mişcăm mai repede, cu atât mai bine, însă asta nu înseamnă... eventual nu primim banii din 2013, dar îi primim în 2014”, a adăugat el.

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 20%, a precizat premierul Victor Ponta pe 8 iulie.

”Într-un an am ajuns la 20% grad de absorbţie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (...) Avem foarte puţin timp în perioada următoare 2013 - 2014 pentru a mai contracta şi a mai utiliza restul sumelor puse la dispoziţie şi mai ales de la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar”, a declarat Ponta.Ministerul Fondurilor Europene a informat pe 7 iulie că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19%, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19

TAGURI: fonduri, europene, absorbtie, ponta, premier
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...