2017-01-22 10:17

ECONOMIE


Volksbank exclude încetarea activităţii în România

 |  14:32
Volksbank exclude încetarea activităţii în România

Volksbank România va continua activitatea pe piaţa românească bancară, iar acţionarii nu au în vedere vânzarea băncii în viitorul apropiat.

”Volksbank România va continua sa opereze în România, posibilitatea întreruperii activităţii fiind exclusă! De asemenea, deocamdată nu există discuţii pe tema vânzării băncii în perioada imediat următoare”, au aunţat oficiali ai băncii, într-un comunicat.

Anunţurile recente ale acţionarului majoritar, grupul Volksbank (OVAG) din Austria, prin care Volksbank România este trecută într-o divizie separată, considerată non-core, nu implică o nouă abordare a acţionarilor privind activităţile din România, ci o formalizare a strategiei anunţate încă din vară. Potrivit acesteia, Volksbank România va fi revitalizată şi vândută în caţiva ani, când condiţiile de pe piaţă vor fi propice, arată comunicatul băncii, remis AGERPRES. 

Banca îşi va majora capitalul social

Volksbank România va beneficia, la începutul anului viitor, de o majorare de capital de peste 200 de milioane de euro. Recenta decizie a acţionarilor demonstrează dorinţa de a continua să susţină subsidiara din Romania. „Cu 400 de milioane de euro sub formă de infuzii de capital în ultimii doi ani, grupul Volksbank este unul dintre cei mai mari investitori direcţi de pe piaţa locală”, a precizat Johann Lurf, preşedinte Volksbank România.

Pe 21 octombrie acest an, acţiunile Volksbank România au fost preluate de un SPV (Special Vehicle Purpose), creat de managementul austriac al sucursalei din România, pentru a securiza operaţiunile băncii. Astfel, controlul Volksbank România a fost transferat de la Volksbank International către un vehicul special, cu o structură identică a acţionariatului.

Acţiunile Volksbank România, deţinute anterior de Volksbank International, au fost transferate către VBI Beteiligungs GmbH, instrument creat special în acest sens (SPV).

Un SPV reprezintă o companie subsidiară cu o structură a activelor sau lichidităţilor şi un statut legal care menţin în siguranţă operaţiunile financiare, chiar dacă compania mamă care a creat SPV-ul intră în faliment.

SPV-ul VBI Beteiligungs GmbH are aceeaşi structură a acţionariatului ca Volksbank International: Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (OVAG) este acţionarul majoritar, cu o participaţie de 51%, iar băncile cooperative DZ BANK AG / WGZ BANK AG din Germania şi Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) din Franţia deţin câte 24,5 % din VBI Beteiligungs GmbH.

Noua structură a acţionariatului Volksbank România este: VBI Beteiligungs GmbH (99,34%), EM.RO Popolare (0,33%), Banca Popolare di Vicenza (0,33%).

Volksbank International, entitatea sub care se derulau operaţiunile internaţionale ale grupului financiar OVAG, ajunsese în 2010, la o reţea de 547 de unităţi bancare operate de filialele din 9 state Central şi Est-Europene, cu active totale de 13,7 miliarde de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-25

TAGURI: Volksbank, plecare, banciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image