2017-01-18 20:35

ECONOMIE


Volksbank nu mai vinde sucursala din România. Austriecii au anunţat BNR că nu părăsesc piaţa

 |  18:56
Volksbank nu mai vinde sucursala din România. Austriecii au anunţat BNR că nu părăsesc piaţa

Volksbank International nu mai vinde Volskbank România către banca ruseascăSberbank, au declarat pentru wall-street.ro surse bancare. Potrivit unor surseoficiale, Volksbank România a solicitat în instanţă, acum două luni, despăgubiride la Guvern şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatoruluipentru daunele provocate de OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, indicândo sumă iniţial determinabilă de aproximativ un milion de euro.

Grupul austriac a luat, în urmă cu câteva zile, această decizie, iarFriedhelm Boschert, CEO al Volksbank Internaţional, a fost ieri în Româniapentru a comunica BNR decizia finală, potrivit surselor apropiate discuţiei.Volksbank International va trimite săptămâna viitoare o notificare scrisă cătreBanca Naţională a României în care va preciza în mod oficial planurile deviitor pe piaţa românească.

Iniţial, gigantul bancar rus Sberbank discutase preluarea Volksbank Româniaîn următorii doi-trei ani, doar după ce austriecii ar fi readus-o pe profit.Volksbank a înregistrat anul trecut o pierdere de 36 milioane de euro înRomânia, aceasta fiind singura piaţa unde a înregistrat un rezultat negativ.

Volksbank International controlează zece bănci din nouă ţări în EuropaCentrală şi de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, România,Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina.

Divizia din România are cea mai mare pondere în portofoliul de active alVolksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie,urmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia(1,4 miliarde de euro).

De asemenea, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va decide în următoareaperioadă asupra achiziţiei Volksbank International, divizia din Europa de Est agrupului Volksbank, potrivit directorului general al Sberbank, German Gref,citat recent de presa internaţională. Potrivit cotidianului austriac DiePresse, directorul general al Sberbank a fost la Viena, cu intenţia de apropune o ofertă de 700-750 milioane de euro pentru Volksbank International,preţul mai mic cu 30% decât cel vizat iniţial de grupul Volksbank putând fiexplicat prin excluderea din tranzacţie a diviziei din România.

Volksbank România vrea depăgubiri de un milion de euro de la Guvern

„În cadrul procesului în care a solicitat anularea Ordonanţei 50/2010,Volksbank a solicitat despăgubiri Guvernului pentru pagubele înregistrate caurmare a promovării şi aprobării actului normativ. Executivul a primit foarte răuaceastă cerere, mai ales că ordonanţa a fost modificată în Parlament în sensulcerut de băncile comerciale, iar legea a fost promulgată de preşedintele Băsescu”,au declarat surse guvernamentale.

Reprezentanţii Volksbank România au confirmat informaţia, dar nu au dorit săofere alte detalii. Banca a cerut în septembrie anul trecut printr-o acţiune încontencios administrativ suspendarea Ordonanţei 50/2010 privind creditelepopulaţiei, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată.

Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucureşti şi tot încontencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, în cadrul căreia aformulat şi pretenţiile împotriva statului român.

Potrivit unor surse judiciare, suma înscrisă în cererea de chemare înjudecată nu reprezintă valoarea finală a pretenţiilor băncii, ci doar pagubeledeterminabile la momentul respectiv, iar valoarea despăgubirilor ar putea fimult mai mare.

Pe de altă parte, acţiunea poate fi interpretată şi că o măsură amanagementului în încercarea de a demonstra că a depus toate diligenţele pentruca banca să nu-şi asume în mod automat pierderile patrimoniale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image