2017-01-20 08:10

ECONOMIE


Volksbank, salvată de guvernul austriac

 |  21:00

Guvernul austriac a intervenit pentru a treia oară din 2008 pentru salvarea Volksbank şi devine cel de-al doilea acţionar al băncii, cu 49% din acţiuni, după o nouă infuzie de capital, de 250 milioane de euro. Conducerea băncii-mamă a anunţat că vânzarea Volksbank România şi Volksbank Leasing rămâne pe agenda grupului.

Acţionarii Volksbank şi statul austriac vor participa la o majorare de capital de 480 milioane de euro, pentru a diminua efectele reducerii capitalului cu 70% la 31 decembrie 2011. Informaţiile au fost transmise într-un comunicat al grupului bancar austriac, prezent şi în România, unde deţine o bancă aflată în primele zece de pe piaţă, cu active de 4,7 miliarde de euro şi 135 de sucursale. Statul austriac renunţă astfel la 70% din valoarea injecţiei de un miliard de euro efectuată în 2009 sub formă de capital participativ (fără drept de vot), pentru a amortiza pierderile acumulate de bancă, potrivit comunicatului grupului austriac, preluat de Bloomberg.

Vânzarea Volksbank România, pe agendă

„Vânzarea Volksbank România şi VB Leasing (...) va avea loc într-un mod ce avantajează Volksbank”, precizează banca austriacă. Din cauza deprecierii obligaţiunilor greceşti deţinute şi creditelor neperformante de la divizia din România, Volksbank a înregistrat o pierdere netă de 689 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, amiteşte Bloomberg. În cursul anului trecut, din cauza problemelor înregistrate, Volksbank anunţa că intenţionasă vândă în jur de 4.000 de credite neperformante, în valoare de 10 milioane de euro. Contactaţi de noi, reprezentanţii Volksbank România au declarat că injecţia de capital a statului austriac în banca-mamă nu va afecta major afacerile autohtone. Aceştia menţionează că este foarte posibil ca banca să încheie anul 2011 în pierdere, rezultatele oficiale urmând a fi publicate abia în luna martie.  Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000. 

Grupul Volksbank a vândut anul trecut operaţiunile internaţionale către grupul rus Sberbank, excepţie făcând numai subsidiarele din România şi Malta.

BNR a câştigat procesele împotriva a doi foşti şefi ai  Volksbank

Banca Naţională a României(BNR) a câştigat procesele cu Gerald Schreiner şi Herwig Burgstaller (fost preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Volksbank România), în care aceştia au contestat decizia băncii centrale de a le retrage avizul de conducători ai băncii, în 2010. „În ambele cazuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile formulate de către persoanele fizice care au deţinut funcţii de management în sistemul bancar, căi de atac formulate împotriva hotărârilor Consiliului de Administraţie al BNR privitoare la retragerea, faţă de aceştia, cu titlu de sancţiune, a aprobării de a exercita responsabilităţi de conducere într-o bancă comercială. Instanţa supremă, analizând condiţiile de aplicare a acestor sancţiuni, a înlăturat criticile formulate împotriva hotărârilor BNR, prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti irevocabile”, informează Casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, care a apărat BNR în proces.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26

TAGURI: volskbank, guvernul austriac, salvataComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image