2019-01-20 17:45


Vosganian vrea până la iarnă 40 milioane de euro de pe urma Cupru Min

 |  18:35
Vosganian vrea până la iarnă 40 milioane de euro de pe urma Cupru Min

Ministerul Economiei a publicat anunţul prin care vrea să vândă minereu de cupru, dar cu banii în avans şi plătiţi repede, până la sfârşitul anului. Aceasta este formula găsită de autorităţi pentru a face rost de fondurile necesare supravieţuirii companiei, care, deşi beneficiază de rezerve importante, trebuie să facă şi cheltuieli mari ca să mai aibă voie să funcţioneze. Anunţată de multă vreme, licitaţia pentru resursele Cupru Min ar putea fi „boicotată” de preţul în scădere de pe pieţele modiale.

Pe site-ul Ministerului Economiei a fost postat Anunţul privind oferta de vânzare de concentrat de cupru prin metode combinate. Potrivit anunţului, Cupru Min vinde o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de cupru. „Avansul solicitat este de 40 milioane de euro, plătibil într-o singură tranşă, (…), dar nu mai târziu de data de 01.12.2013”, se arată în anunţ. Contractul se încheie pe o perioadă de 7 ani, timp în care compania va putea furniza, în contul avansului, cel mult 45.360 tone de concentrat de cupru. „Preţul de vânzare este determinat în funcţie de cotaţia Bursei de metale din Londra pentru cuprul din concentratul de cupru”, precizează documentul.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 6.900 dolari/tonă, dar nu poate ajunge mai jos de 882 dolari/tonă, la care se adaugă costurile de transport şi altele asociate. Procedura începe luni şi se preconizează să se finalizeze pe 20 septembrie.

Preţul, sabotat de bursă

În urmă cu doar câteva zile, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, se plângea de scăderea preţului la cupru pe pieţele internaţionale, fapt ce va avea consecinţe şi asupra preţului cu care s-ar putea vinde rezerva Cupru Min. „Preţurile au scăzut la un prag care se situează la nivelul de rentabilitate. Nu putem să angajăm un contract pe termen lung cu un posibil investitor luând în calcul ipoteza unui preţ care continuă să scadă, de aceea trebuie să găsim o formulă de garantare a unui preţ minim”, a spus Vosganian, precizează Mediafax. Pe bursa de la Londra, preţul cuprului pentru contractele cu livrare la 3 luni era, la începutul săptămânii trecute, de 6.980 dolari pe tonă, faţă de peste 8.000 de dolari pe tonă la începutul anului. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-07
Citeste si:
Cupru Min are nevoie de zeci de milioane de euro pentru a nu fi închisă. Compania, greu de vândut din cauza litigiilor
Scandalul Cupru Min: Canadienii cer statului daune de 250 milioane de euro
Isar: Soluţia pentru Cupru Min poate fi vânzarea, o asociere sau listarea la bursă
Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper pentru preluarea Cupru Min

TAGURI: cupru, Vosganian, licitatie, pret
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...