2017-01-22 05:38

ECONOMIE


X-Trade Brokers: Bugetul României riscă să fie din nou prea optimist

 |  16:55
X-Trade Brokers: Bugetul României riscă să fie din nou prea optimist

O construcţie a bugetului României pe o creştere a veniturilor de 7% şi un avans economic în jurul a 2% poate părea în acest moment prea optimistă în condiţiile revizuirii perspectivelor pentru zona euro, se arată în analiza săptămânală realizată de casa de brokeraj X- Trade Brokers.

”Decizia de majorare a ponderii acordate cheltuielilor pentru investiţii la 6,5% este în direcţia corectă, dar insuficient de curajoasă. O variantă mai eficientă ar fi putut fi diminuarea sau cel puţin plafonarea cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri şi servicii şi redirecţionarea fondurilor suplimentare către investiţii. În ansamblu, bugetul este din nou prea optimist faţă de realitate, aşa cum se întrevede aceasta acum. Ţinta de 1,9% pentru deficitul bugetar pare dificil de atins în 2012. Ar fi de preferat să fim surprinşi în sens pozitiv după ce am setat aşteptări mai prudente, decât să fim luaţi pe nepregătite de venituri sub previziuni şi să raportăm un deficit public mai mare decât cel estimate”, a precizat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Potrivit analizei X-Trade Brokers, România are de înfruntat astfel o dublă provocare: încetinirea principalelor pieţe de export şi, respectiv, riscul unei îngustări a conductei de finanţare venind dinspre băncile din Vest, confruntate cu nevoi acute de capital în ţările de origine.

Previziunile privind avansul economic în zona euro ale Băncii Centrale Europene vizează o creştere modestă, de 0,8%, iar incertitudinea foarte ridicată poate însemna şanse sporite de intrare în recesiune.

”Nu există o <soluţie> simplă şi care să rezolve fără probleme criza europeană. Restrângerea cheltuielilor publice e necesară pentru a restabili încrederea că datoria poate fi ţinută sub control, dar va afecta creşterea pe termen mediu, iar economia Europei poate avea în faţă o perioadă prelungită de slăbiciune”, a arătat Victor Safta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image