2018-10-22 13:00


Yuanul chinezesc, monedă de bază la FMI

 |  00:06
Yuanul chinezesc, monedă de bază la FMI

Fondul Monetar Internațional va stabili luni includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coșul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacțiile internaționale. Decizia va reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziția Chinei, ca putere economică globală, se arată într-un articol apărut în „Wall Street Journal” (WSJ) și citat de Agerpres.

Recent, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anunțat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.

În prezent, coșul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină și yenul, însă componența sa este revizuită la fiecare cinci ani.

Includerea va pune noi presiuni asupra autorităților de la Beijing care vor trebui să schimbe modul în care comunică cu investitorii și cu lumea, se arată în WSJ.

Includerea va pune de asemenea presiune și asupra Băncii Centrale a Chinei (PBOC) pentru a oferi același nivel de claritate și transparență pe care încearcă să o obțină Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) și alte instituții vitale. Această claritate ar putea fi dificil de obținut, se arată în WSJ. În urmă cu șase luni, PBOC a șocat piețele cu o devaluare surprinzătoare a yuanului, care a provocat confuzie în rândul investitorilor.

În august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacții financiare internaționale, arată un raport publicat de SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-01

TAGURI: yuan, moneda, fmi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...