2017-01-21 00:14

ECONOMIE


Zeci de milioane de euro fără nici un metru de autostradă construit. CNADNR scapă de Colas, dar numai dacă achită 50 milioane de euro

 |  18:45
Zeci de milioane de euro fără nici un metru de autostradă construit. CNADNR scapă de Colas, dar numai dacă achită 50 milioane de euro

După ce ne-au umplut de promisiuni că vara aceastavom circula pe autostradă de la Bucureşti până la Constanţa, chiar şi pe unsingur fir, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, dar şi premierul Emil Boc trebuiesă facă rost, din buzunarele românilor, de aproape 50 milioane de euro, pentruunele lucrări realizate şi neachitate, la care se adaugă despăgubiri cătrefirma Colas, fostul constructor al porţiunii dintre Cernavodă şi Medgidia. Dinmartie 2009 şi până în momentul rezilierii contractului dintre CompaniaNaţională de Autostrăzi şi firma Colas, francezii au primit peste 22 milioanede euro, fără să finalizeze nici un kilometru de autostradă.

La sfârşitul acestei luni începederularea unei noi licitaţii pentru construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă- Medgidia. Vor fi alocate, fireşte, alte milioane de euro pentru proiect,comisioane noi şi probabil vor urma alte promisiuni din partea conduceriiMinisterului Transporturilor. Chiar dacă ministrul Anca Boagiu a anunţat, încădin 11 aprilie, că a fost reziliat contractul între Compania Naţională deAutostrăzi şi Colas pentru construcţia autostrăzii Cernavodă - Medgidia, franceziifigurează în continuare pe site-ul CNADNR ca şi antreprenor al secţiunii denici 20 km.

Până când să semneze un noucontract pentru construcţia porţiunii de nici 20 km de autostradă dintreCernavodă şi Medgidia, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, condusăde Daniela Drăghia, trebuie să se pregătească de un proces lung cu francezii dela Colas. “Nu se întâmplă nimic, bate vântul pe şantierul autostrăziiCernavodă - Medgidia. Francezii de la Colas au cam terminat evaluările de peşantierul secţiunii autostrăzii Cernavodă - Medgidia. Francezii urmează săceară aproape 50 milioane de euro pentru lucrările efectuate la autostradă, lacare se adaugă daune”, ne-au declaratsurse din Ministerul Transporturilor.

Peste 22 milioane de euro pentru zero km de autostradă

Compania franceză Colas a câştigat licitaţiapentru construcţia tronsonului de autostradă Cernavodă - Medgidia în martie2009, lucrare în valoare de 634,39 milioane lei fără TVA. Din cei 180 milioanede euro, francezii de la Colas ar fi încasat aproximativ 22 milioane de euro. Potrivitsite-ului Companiei de Autostrăzi, de la începutul anului 2010 şi până în momentulrezilerii contractului de construcţie al autostrăzii Cernavodă - Medgidia, CNADNRa achitat în luna februarie, anul curent, o factură de aproximativ 46 milioanede lei. “Firma Colas a lucrat cel mai mult pe o porţiunede aproximativ 5 km, înspre Medigidia. În rest, pe restul de 14 km sunt miciporţiuni unde constructorul a raşchetat pământul. Există câteva porţiuniizolate, de aproximativ 5.000 mp raşchetate de constructor. Nu există asfaltturnat pe nici o porţiune”, ne-au explicat surselecitate. O parte dintre cei 300 de muncitori aflaţipe şantierul autostrăzii Cernavodă - Medgidia au fost relocaţi pe alteşantiere. “Au fost izolatelezonele unde s-a lucrat cu mormane de pământ, să nu circule oamenii prinşantier. Francezii de la Colas au mai început lucrările la un pod, muncitoriiau izolat şi acele lucrări”, ne-au maideclarat sursele din MTI.

Franceziiau angajat avocaţi pentru procesul cu CNADNR

Dupăruperea contractului pentru autostrada Cernavodă - Medgidia, francezii de laColas au ales cei mai tari avocaţi pentru a fi reprezentanţi în instanţă la CurteaInternaţională de Arbitraj. “CompaniaColas se pregăteşte dejudecată, există o anumită clauză prin care şantierul autostrăzii Cernavodă - Medgidianu va fi predat până în momentul în care statul nu va finaliza procesul. Nu seştie dacă anul viitor se va circula pe un singur fir de autostradă întreCernavodă şi Medgidia”, ne-au mai explicat sursele citate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image