2018-12-13 08:59


Zvonurile privind o nouă criză financiară nu au ecou în România. Oficialii şi analiştii nu cred că încetinirea economiei chineze şi prăbuşirea preţurilor materiilor prime ne vor afecta semnificativ

 |  21:01
Zvonurile privind o nouă criză financiară nu au ecou în România. Oficialii şi analiştii nu cred că încetinirea economiei chineze şi prăbuşirea preţurilor materiilor prime ne vor afecta semnificativ

Piețele financiare funcționează pe baza zvonurilor. Când un client important vrea să cumpere la preţuri mai mici, atunci el poate încerca să manipuleze pieța prin informații false despre produse, companii sau piețe întregi, până când acesta pot ajunge în pragul prăbuşirii. De data aceasta, informațiile negative semnalează o avarie a economiei mondiale, și par să fie luate în calcul de cei mai experimentați investitori și analiști. Ei notează faptul că întreaga lume este deja în cădere liberă.

Anul 2008, punctul de start al crizei economico-financiare, a demonstrat cât de nociv poate fi un derapaj al piețelor bancare și financiare, pentru firme dar şi pentru poulaţie. De atunci, cuvântul de ordine este precauția, iar semnalele de alarmă sunt susținute de orice destabilizare, oricât de mică. De data aceasta, specialiștii spun că ar fi vorba despre un pericol iminent de avarie a economiei mondiale, care este așteptat să debuteze până la mijlocul luni viitoare, dar nu este exclus să se întâmple chiar și după această dată.

Marii investitori ai lumii, precum miliardarul George Soros, sunt însă pesimişti şi, când vine vorba de noua criză, nu-şi pun problema dacă aceasta va veni, ci exact când. 

Specialiştii spun că prăbuşirea fără precedent a preţului petrolului pe plan mondial nu este neapărat un motiv de bucurie, iar o nouă criză economică ar putea lovi şi România. La preţul actual, care variază în jurul a 28 de dolari, barilul de petrol a ajuns să fie de trei ori mai ieftin decât butoaiele în care este stocat. Este o criză de import, spun experţii, care adaugă că deteriorarea celor două mari economii ale lumii, Statele Unite şi China, ar putea pune frână şi creşterii economiei româneşti.

“Nu se simte însă înviorarea aşteptată în economia reală!”

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat pentru ziarul PUTEREA că posibile zvonuri în acest sens ar fi apărut de la interpretările apărute în urma unui interviu dat de şefa FMI, Christine Lagarde, unui ziar german. Oficialul BNR aminteşte totodată că şi în trecut au mai apărut zvonuri privind reaparţia recesiunii fie în China, fie în Japonia, de exemplu.

“Dar ea nu zice în acel interviu că va reveni criza. Oricum, nu avem nicio dovadă că o criză în China s-ar revărsa şi asupra noastră. Şi nu avem nicio dovadă că ar fi o criză în China. România trece printr-o nouă tranziție, între un ciclu economic ce și-a avut momentul de avânt între anii 2000 și 2008, urmat de o criză izbucnită în 2009, aflată acum în faza finală, şi un ciclu economic în curs de formare. Necazul este că în faza de avânt a noului ciclu nu vor mai veni, de peste granițe, valurile de valută ce au susținut avântul din vârful ciclului de care ne despărțim încet, poate mult prea încet”, a declarat, pentru PUTEREA, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Acesta a precizat că anul trecut volumul depozitelor a depășit volumul creditelor, într-un an în care creditul în lei a urcat ca în vremurile de boom economic, cu un ritm mai mare de 30%.

“Din 2011, PIB-ul crește continuu, inflația e jos, fără să alunece în deflație, șomajul, chiar dacă scade lent, scade iar indicatorii macroeconomici sunt stabili. Nu se simte însă înviorarea aşteptată în economia reală”, a declarat Adrian Vasilescu.

Moscovici: “Există riscuri care trebuie rezolvate!”

Pe de altă parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a afirmat că investitorii sunt speriaţi de încetinirea rapidă a economiei chineze şi de scăderea dramatică a preţurilor petrolului, dar că nu crede că va avea loc o revenire a crizei financiare internaţionale. "Nu cred că se va întoarce criza financiară… dar sunt riscuri de scădere care trebuie rezolvate", a spus Moscovici. El a menţionat în special îngrijorările legate de China, care trece printr-o tranziţie dificilă şi nesigură.

Zilele acestea, turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale domină discuţiile liderilor politici şi de afaceri reuniţi la celebrul Forum Economic Mondial de la Davos. Deocamdată, însă, opiniile generale sunt că nu semnalează o criză financiară. "Nu cred că se va repeta situaţia din 2008…asta nu înseamnă că în piaţă nu există riscuri semnificative, unul dintre ele încetinirea creşterii în China", a spus John Veihmeyer, preşedinte la compania de audit KPMG.

Pe de altă parte, bancheri precum fostul director general al Barclays, Bob Diamond, a spus că încetinirea economiei chineze este o corecţie sănătoasă care, deşi serioasă, este necesară. Diamond, care investeşte în prezent în Africa, a declarat că situaţia actuală nu este comparabilă cu cea din trimestrul patru al anului 2008 şi primul trimestru din 2009, pe care a descris-o ca "cea mai gravă corecţie economică pe care a văzut-o vreodată", întrucât economia SUA creşte, iar cea a Europei Occidentale merge bine.

Cum ne “loveşte” o eventuală revenire a crizei

Ce ne-ar putea aştepta în cazul unei noi crize financiare? Euro s-ar putea scumpi, firmele românești ar putea primi comenzi mai puține, iar angajații lor ar putea fi nevoiți să se mulțumească cu salarii mai mici. Scenariul sumbru ar putea deveni realitate, dacă Europa e atinsă de problemele din economia chineză și cea americană. Chiar dacă a înregistrat o creștere economică de 7%, China are în 2015 cea mai slabă evoluție economică din ultimul sfert de secol. Economia americană ar putea intra în recesiune, iar în Orientul Mijlociu, petrolul mai are puțin și devine mai ieftin ca apa.

“O încetinire a economiei europene din cauza încetinirii exporturilor va ricoşa şi asupra României. Vestea bună e că deja de mai mult de doi ani economia României nu se mai bazează atât de mult pe creşterea exporturilor”, spune Radu Crăciun, economist-şef al BCR.

Efectele unei noi crize le vom resimți inclusiv la bancă, atunci când mergem să ne plătim ratele sau să cerem un credit. „Toţi cei care au credite în euro, în franci vor trebui să plătească mai mult pentru a-şi plăti acele datorii”, spune Radu Ciofu, analist financiar. Iar cei care se gândesc să se îndatoreze ar trebui să se gândească şi la zile negre, spune el. „În primul rând, nu contractaţi credite foarte scumpe. Uitaţi-vă şi pe posibile investiţii în aur şi alte metale preţioase”, spune Radu Ciofu.

Veştile proaste de peste hotare s-au propagat rapid și s-au văzut în rezultatele de la bursă. De la începutul anului şi până acum, bursa a piedut peste 10 procente din valoare.

După un 2015 cu performanțe imobiliare remarcabile, a început un 2016 optimist, cu apetit investițional. Ca de obicei însă, România este puternic concurată de alte țări din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia, care ne fură investitorii cu prețuri sau logistică mai bune.  Investitorii așteaptă noul val de criză economică cu buzunarele pline și tot mai multe proiecte noi. Piața imobiliară românească, la fel ca și cea internațională, speculează momentul, indiferent de previziunile specialiștilor, care anunță o nouă prăbușire economică mondială.

Anul 2016 este așteptat să vândă orice este proprietate imobiliară, dar cu precădere în domeniile office, retail și industrial, acestea fiind trei direcții imobiliare care par să atragă atenția și fondurile celor mai bine cotați investitori la nivel mondial. România este una dintre principalele destinații de investiții, dar, din nefericire, ofertele mai bune din țările vecine fură investitorii interesați să plaseze bani în economia locală. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-21

TAGURI: criza, economica, pib, vasilescu, bnr, investitii, economie, petrol
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...