2017-01-17 04:54

EDITORIAL


1 Decembrie în Marea Britanie

 |  21:00

România este nu doar o sumă de oameni, locuri şi întâmplări petrecute între graniţele sale geografice. Ea se constituie, în egală măsură, într-o entitate spirituală regăsibilă oriunde românii sunt trăitori, fie ei aşezaţi prin naştere de o parte ori de alta a frontierelor noastre desenate de istorie şi vremuri, fie plecaţi vremelnic în căutarea unei împliniri la căpatul căreia se vor întoarce acasă, pentru a continua zidirea începută de părinţii şi bunicii lor la temelia veşniciei Neamului şi a Ţării.

Pentru românii din străinătate, România are o semnificaţie aparte, deoarece depărtarea de Ţară se cere compensată, instinctiv, printr-o legătură mentală şi afectivă mult mai puternică, hrănită din dorul de rădăcinile care te cheamă, din nostalgie şi din patriotism –  cuvânt pe care ar trebui, poate, să-l folosim mai des. 

De aceea, tot ceea ce se întâmplă în relaţiile dintre România şi o altă ţară în care se află comunităţi româneşti reverberează amplificat la nivelul acestora din urmă, iar românii din Marea Britanie nu fac excepţie de la regulă.

Vizita preşedintelui României la Londra, în iunie 2011, ca oaspete al Guvernului Majestăţii Sale, a marcat recalibrarea Parteneriatului Strategic încheiat în anul 2003, adaptându-l la noul statut al României de stat membru al UE şi NATO. Alte contacte la nivel înalt, din ultima perioadă (vizitele la Londra ale ministrului român al afacerilor externe, ministrului justiţiei şi ministrului dezvoltării regionale şi turismului; vizitele la Bucureşti ale ministrului britanic pentru comerţ şi afaceri, ministrului pentru Europa şi ministrului justiţiei), se înscriu în logica rezultatelor întrevederii şefului statului român cu primul-ministru al Marii Britanii, plasând România printre partenerii europeni privilegiaţi ai Londrei.

William Hague, ministrul britanic de externe, aprecia, într-o discuţie recentă cu subsemnatul, ca „relaţiile dintre Marea Britanie şi România nu au fost niciodată atât de bune ca în prezent”. Acest adevăr îşi găseşte reflectarea nu doar în planul relaţiilor politice, ci şi în schimburile economice - volumul acestora crescând în primele zece luni ale anului în curs cu aproape 15% comparativ cu perioada similară din 2010, existând premise să depăşim nivelul de 2,5 miliarde de euro, precum şi în prezenţa culturală românească din Regatul Unit - peste o sută de evenimente în primele 11 luni ale anului, majoritatea organizate la Londra, Edinburgh şi Belfast. Între acestea, turneul Teatrului Nottara din Bucureşti la prestigiosul centru cultural Barbican, caravana filmului românesc la Londra şi Belfast, stagiunea de concerte a Societăţii Enescu, seria de lecturi „Poeţi români contemporani”, expoziţiile artiştilor români la Galeria Brâncuşi, Tate Modern, Camden Arts Centre şi Freze Art Fair, sau Festivalul de film românesc de la cinematograful Curzon, din Londra.

Singura umbră în acest peisaj dinamic-pozitiv o constituie recenta decizie a autorităţilor de la Londra de prelungire a restricţiilor pe piaţa muncii pentru lucrătorii români (şi bulgari), pentru o ultimă perioadă de doi ani, motivată de consecinţele crizei economice care continuă să afecteze Regatul Unit şi care au impus adoptarea unor măsuri severe de austeritate.

A vorbi despre sărbătoarea Zilei Marii Uniri Româneşti la Londra – capitală a civilizaţiei, culturii şi liberalismului economic european - nu trebuie să surprindă, pentru că pe teritoriul Marii Britanii trăiesc astăzi peste 100.000 de români. Prinşi în tumultul unei vieţi trepidante, ei rămân ceea ce sunt prin matricea lor spirituală, adică români care îşi trimit copiii la şcoli englezeşti, dar le vorbesc acasă româneşte şi îi duc duminica la biserică, unde preotul român ţine slujba deopotrivă în limbile lui Eminescu şi Shakespeare.

Iată de ce recepţia organizată de Ambasada României la Londra, pentru a sărbători actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, a adus împreună, în saloanele somptuoase din 1 Belgrave Square, câteva sute de britanici, români şi membri ai corpului diplomatic acreditat în Regatul Unit, iar nivelul de participare a oficialilor britanici a confirmat faptul că anul 2011 a fost unul fast pentru relaţia bilaterală dintre România şi Marea Britanie. Am spus, cu acel prilej, că Regatul Unit reprezintă unul dintre cei mai importanţi parteneri, prieteni şi aliaţi ai României. Am adăugat, într-o notă personală, ca „După mai mult de trei ani petrecuţi aici, timp în care am călătorit pe întreg teritoriul britanic - practic peste tot acolo unde avem comunităţi românesti -, pot să mărturisesc că am avut nevoie de un an ca să înţeleg Marea Britanie, după al doilea an mi-am dat seama că admir această ţară, iar acum, după cel de-al treilea, am descoperit ca iubesc Marea Britanie”.

Ar mai trebui adăugat că soprana Irina Gheorghiu a intonat imnurile naţionale ale celor doua ţări, iar sărbătoarea României la Londra a continuat şi în seara zilei de 1 Decembrie cu un concert de excepţie al cunoscutei soprane Alexandra Coman, din repertoiu nelipsind opera marelui nostru compozitor George Enescu.

În zilele următoare am avut privilegiul de a mă afla printre românii din Scoţia, care au marcat Marea Unire pe 4 decembrie la Glasgow, la biserica ortodoxă păstorită de părintele Marcel Oprişan, iar la 5 decembrie, la Edinburgh, în cadrul unui eveniment cultural intitulat „The Beautiful Romania. Welcome to the Carpathian Garden”, urmat de o recepţie la care au confirmat participarea oficialităţi guvernamentale scoţiene, corpul consular acreditat pe plan local şi comunitatea româneasca din zonă.

În aerul rece al unui început de decembrie londonez şi scoţian deopotrivă, pluteşte dorul de Ţara Românească, împletit cu căldura sentimentului de unitate naţională şi mândria de a fi român.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-29

TAGURI: 1_decembrie, marea britanie, ion jingaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CITITOR
05 Dec 2011

Cele prezentate de catre Dl.Ambasador este partea oficiala a manifestarilor dedicate zilei de 1Decem brie,sarbatoarea national a a Romaniei.Exista parte a neoficiala,care desi cu noscuta in unele cazuri,n u este reflectata in pres a ,nu este cunoscuta nici la ambasada. Organizatii studentesti din UK,perso ane private sau romani ca re lucreaza in domeniul p rivat au organizat activi tati din fonduri proprii sau sponsorizari.Sunt rom ani care uita de unde au plecat,ca totusi Tara le- a pus condeiul sau mistri a in mana,dar si cei care indiferent unde se afla nu uita de Tara si ziua e i nationala.Nu sunt poves ti ci realitati cunoscute direct de la sursa.
CONSTANTIN
07 Dec 2011

Oricum activitatile si im plicarea Dlui Ambasador si a echipei sale ,atat l a Londra cat si inainte l a Bruxelles au fost si su nt in continuare apreciat e la toate nivelele. Feli citari inca o data ! Si : LA MULTI ANI ROMANIA !
TIBERIU
07 Dec 2011

De acord cu Constantin, n oi cei de la Bruxelles î i ducem dorul de mult si- i simtim lipsa. Felicitã ri si sîntem mîndrii de modul în care România si românii sînt repreze ntati la Londra LA MULTI ANI ROMANIA!
GABRIELA V.
08 Dec 2011

Pe vremuri de criza Dl Am basador Jinga reuseste to tul ! Semn ca nu banii si nt cheia ci dragostea sa pentru tara pe care o rep rezinta cu mare demnitate , daruirea fara margini, puterea de munca si carac terul frumos al omului! A ici la Bruxelles, ne lips isti foarte mult Dle Amba sador!
WOOD
21 Dec 2011

Thanks for saihrng. Alway s good to find a real exp ert.

Adauga un comentariu

Random image