2018-10-18 15:14


2016 - 2015. Pronostic 1

 |  20:25
Robert Veress

2015 va rămâne în istoria României ca anul tragediei din clubul Colectiv, cel mai dramatic eveniment din ultimul sfert de veac. Din perspectiva aceasta, 2016 trebuie să fie, va fi un an mai bun. Sigur, un cutremur ca cel din '77 nu poate fi exclus, dar nu, natura ne va mai da un răgaz. Trebuie.

Și urmarea #Colectiv e importantă: revolta care a forțat demisia Guvernului Ponta și un început timid de primenire a clasei politice. Partidele tradiționale s-au repliat rapid, dar premierul Dacian Cioloș are o șansă importantă de a schimba paradigma „pleacă ai noștri, vin ai noștri”.

În șase-șapte săptămâni de guvernare, persiflații tehnocrați au luat unele măsuri care ne îndreptățesc să sperăm. Chiar dacă cel mai important test, cel al bugetului, a fost trecut la limită și cu numeroase semne de întrebare din partea economiștilor.

Atacarea legii pensiilor speciale pentru aleșii locali la Curtea Constituțională se impunea și nădăjduim să fie un demers încununat de succes, nu populist. Ședințele săptămânale de Guvern sunt dublate de ședințe „informale”, care se desfășoară în general sâmbătă; Cioloș & co muncesc și în weekend. În 40 de zile s-au adoptat nouă ordonanțe de urgență, dintre care opt au fost pentru prorogarea unor termene de aplicare (fiindcă Executivul anterior nu și-a făcut treaba). Singura ordonanță de urgență „nouă” are ca mobil creșterea absorbției fondurilor europene. Rămâne sub semnul întrebării acceptarea majorării salariului minim, la presiunea sindicatelor. Nici capitolul „bâlbe grave” nu rămâne gol, cu situația de la Autoritatea Sanitar Veterinară, unde a fost demis directorul, numit altul, pentru a fi demis a doua zi, constatându-se o incompatibilitate...

Precum Ponta a avut șansa de a veni la guvernare chiar când visteria gestionată de Emil Boc și, mai apoi, de Mihai Răzvan Ungureanu, permitea majorarea salariilor, Cioloș are șansa de a aplica măsurile de relaxare fiscală luate în mandatul predecesorului său, pe fond de creștere economică în 2015 și de creștere economică prognozată destul de consistentă (4%) și în 2016. Reducerea TVA de la 24 la 20% (chiar la 9% sau 5% în unele cazuri) și ieftinirea energiei electrice și a gazelor naturale cu 5 - 6 procente nu are cum să nu se resimtă în buzunarele tuturor. Pensiile s-au majorat ușor... Totul e să vedem măsuri proactive, nu doar reactive, să crească și absorbția fondurilor europene (dacă tot s-a dat ordonanță de urgență...) și, pe de altă parte, să nu constatăm alte măsuri populiste, conexate cu alegerile.

Pronosticul meu, pentru meciul 2016 - 2015, este 1.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-06

TAGURI: 2016, 2015, pronostic 1, clubul colectiv, dacian ciolos, guvern, ponta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


AGRICULTORUL FERICIT
06 Ian 2016

Pronostic sau speranta? Nu va impartasesc optimismul Dle. Veres. Cazul Colectiv a fost o tragedie, care a aratat cum stam, lucru de altfel cunoscut. Au fost inainte mai multe accidente in mine, din fericire de amploare mai mica, dar tot din aceleasi cauze. Deci o reformare a natiunii dupa acest eveniment este greu de crezut. Cresterea economica e iluzorie iar Guvernul Ciolos e tranzitoriu.Anul asta cresc taxele si impozitele care vor afecta mult partea nevoiasa a societatii.Pronosticul meu e x.
AUTOR
07 Ian 2016

Speranța e legată strict de soartă, de natură, de conjunctură. În mod normal, în lipsa accidentelor nefericite, la finele acestui an, românul mediu va trăi puțin mai bine ca la finele anului 2015, atât din punct de vedere al statisticii economice, cât și al moralului.
HA.HA...
07 Ian 2016

D-le Veres...TVA scăzut? Mega Image practică mai multe TVA-uri , în schimb te aburește cu puncte și alte prostii...suntem/rămânem SINGURA ȚARĂ UE care practică un TVA atât de mărit, iar pe facturi domnește în continuare cei 24%! Mai vorbim de borfași din Energie care au atâția intermediari și plătim ca proștii atât de mult?
CE NI SE PREGăTEșTE?
07 Ian 2016

S-o luăm pe rând, RETROSPECTIV: ”incidentul” COLECTIV = aducerea oamenilor în piață = infiltrarea serviciilor printre...protestatari = deturnarea ”revoluției” , similare ca cea din 89 prin lăsarea seară de seară a ”protestatarilor” = infiltrarea ONG-urilor Soroiste = prezentarea în Piață cu curaj a Ficusului = guv.de ”tehnocrați” validat de jigodiile politice sub amenințarea dosarelor de sub curul DNA = acceptarea tehnocraților a tuturor măsurilor anti-rom.venite de la Bruxelles, cu ajutorul și sprijinul trădătorilor de euro-parlamentari care, nu știu ce au făcut pt.țară, DOAR ÎMPOTRIVA EI = venirea valurilor de imigranți = reducerea drastică a lanțurilor de magazine prin invocarea bulinei roșii = niscaiva atacuri ”teroriste” = implementarea sit.de urgență = reducerea calitații și cantitații utilităților (ca pe vremea lui C eașcă) - apă, lumină, acces la internet = aprovizionarea numai din anumite magazine și la anumite ore, culminând cu o adevărată FOAME!
PE URMĂ....
07 Ian 2016

Controlul absolut! 1984...sună cunoscut!
Random imageUltimele stiri


loading...