Dincolo de ruperearelaţiei cândva de prietenie dintre Traian Băsescu şi Sorin Ovidiu Vântu,pentru a înţelege că ne aflăm în faţa unei infracţuni pur penale, se impun câtevaîntrebări:
1. De ce infracţiuneade favorizarea infractorului este cercetată de Parchetul de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie şi nu de un Parchet de pe lângă Judecătorie?Pentru a înţelege diferenţa dintre ele, trebuie să vă spunem că, pe cale ierarhică,între cele două Parchete, mai sunt alte două, Parchetul Capitalei şi, respectiv,Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Favorizarea infractorului, de care esteacuzat patronul Realităţii, a trecut de la cea mai joasă treaptă la cea mai înaltă,sărindu-se peste două instituţii.
2. Practica judiciarăarată că, niciodată, pentru favorizarea infractorului, magistraţii nu emitmandate de arestare preventivă, din moment ce fapta este consumată. În aceastăspeţă, de ce s-a preferat arestarea?
3. Ce temeiuri auavut procurorii când au schimbat interdicţia de a părăsi ţara cu luarea măsuriiarestării preventive? Faţă de acum zece luni nu s-au schimbat cu nimic dateleproblemei. Nu a apărut nici o convorbire din care să rezulte că Vântu ar fivrut să fugă din ţară.
4. Cum a fost posibilca judecătorul, aflat în complet unic, să judece şi să delibereze în doar câtevaore, ţinând cont că avea de studiat 3 volume, fiecare conţinând 250-300 depagini?
5. Dacă urmărireapenală împotriva lui Vântu a început în luna decembrie 2009, de ce aparstenograme ale unor convorbiri purtate cu Nicolae Popa, încă din luna octombrie2009? Cine a făcut înregistrările şi în ce bază? A existat autorizaţie pentru înregistrareşi în ce dosar?
6. Cine a cerut camascaţii să participe la percheziţie? Potrivit art. 100 din CPP, percheziţiadomiciliară se face doar de către procuror şi ofiţeri de poliţie judiciară.Mascaţii, spre exemplu, sunt folosiţi doar la escorta deţinuţilor, ei nefiindprevăzuţi în structura unui Parchet. Explicaţia potrivit căreia au vrut să îlsalte pe Vântu cade, fiindcă la acea oră, el nu era nici inculpat, nici învinuit,şi, de altfel, se ştia că nu dormise în imobilul din strada Paris. Nicăieri înlege nu este prevăzută prezenţa mascaţilor la percheziţii, faza din filmuleţe cuspartul uşii cu berbecul însoţit de strigăte gen: “Deschide, Poliţia!” suntdoar fantezii ale procurorilor, menite să intimideze, sunt operaţiuni de uriaşămanipulare a opiniei publice cu televizorul.