2016-12-11 11:57

EDITORIAL


Afacerile cu petrol încep să duhnească

 |  21:00

După şase ani în care Consiliul Concurenţei a scormonit prin hăţişurile afacerilor cu carburanţi, am aflat ceea ce deja ştiam: companiile îşi stabilesc preţurile pe bază de mimetism sau prin înţelegeri care încalcă flagrant legea. Această din urmă ipoteză a fost confirmată chiar de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Oficialul a anunţat, joi, că are undă verde de la Comisia Europeană să amendeze benzinarii: „CE recomandă sancţionarea companiilor petroliere anchetate din 2005. Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului ce recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a spus Chiriţoiu.

Cu alte cuvinte, autoritatea de Concurenţă are dovezi că, cel puţin în ultimii şase ani, pe piaţa românească a carburanţilor a funcţionat un adevărat cartel, care a obţinut profituri halucinante băgând mâna tot mai adânc în buzunarele clienţilor. Faptul că aceste firme şi-au plătit taxele şi impozitele la stat e singurul lucru pozitiv. Taxe au plătit însă toţi românii care au fost nevoiţi să-şi alimenteze maşinile indiferent de preţul carburanţilor, precum şi companiile de transport. Pe scurt, cu toţii am contribuit la profiturile benzinarilor, care îşi justifică preţurile la pompă prin cererea ridicată.

Deasupra acestui scandal care s-ar putea lăsa cu amenzi de sute de milioane de euro, plutesc câteva întrebări legitime: de ce a anunţat Consiliul Concurenţei deznodământul celei mai importante anchete pe care a derulat-o înainte de finalizarea procedurilor şi de a da amenzi? Cum de a devenit domnul Chiriţoiu atât de slobod la gură? Şi de ce n-a utilizat aceeaşi discreţie ca în cazul anchetelor de pe piaţa cimentului şi a cabliştilor?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18

TAGURI: afaceri, petrol, duhneascaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

OVIDIUS TOENESCU
18 Noi 2011

Din pacate am asteptat mult prea mult ca acest consiliu al concurentei sa-si faca auzita o opinie atit de asteptata de noi toti,pretul carburantilor fiind unul din factorii importanti de scumpire a multor produse de baza.Consider ca decizia de a vorbi inainte de finalizarea masurilor ce se impun este absolut politica pentru a spala ceva din imaginea dezastroasa a actualei guvernari.Se dovedeste inca o data ca interesul cetateanului este pe ultimul plan,ca totul se foloseste bineinteles pe spinarea cetateanului numai si numai in interes politic de prostire a populatiei,interes ce de obicei nu coincide cu agenda acesteia.Daca in urmatoarea legislatura nu se vor lua masuri de depolitizare masive,lucrurile in aceasta tara nu se vor imbunatati semnificativ.Sincer sa fiu sint aproape convins ca nici actuala opozitie unita in- usl-nu va face promisa de politizare,pentru ca sprijinul pentru urcarea in caruta puterii se va plati cu multe demnitati.Bineinteles vor inventa o procedura ce le va permite sa-si strecoare clientela in demnitati,mimind depolitizarea.Cred ca tot din societatea civila trebuie sa vina salvarea daca presiunea ce s-a pus pe cetatean o va face sa iasa din hibernare si daca media va sprijina toate iesirile la rampa a acesteia,lasind-o mai moale cu sprijinul desantat al opozitiei care dovedeste pe zi ce trece ca din incapatinare,orgolii,prostie,neputinta s-au mai stiu eu ce nu este in stare sa dea o replica serioasa puterii actuale din ce in ce mai obraznice si mai dictatoriale si sa devina o alternativa serioasa care sa desfiinteze macar o data in 21 ani votul negativ.

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Iohannis anunță o cifră de afaceri record în IT pentru 2020 Sectorul IT din România ar putea atinge, în 2020, o cifră afaceri de cinci miliarde de euro, a... 22 Noi 2016 | (0)
Omul de afaceri Claudiu Florică, audiat de procurorii DNA Omul de afaceri Claudiu Florică a venit luni, la sediul DNA, pentru a fi audiat de procurori în... 21 Noi 2016 | (1)