2017-01-19 13:13

EDITORIAL


Afacerile cu petrol încep să duhnească

 |  21:00

După şase ani în care Consiliul Concurenţei a scormonit prin hăţişurile afacerilor cu carburanţi, am aflat ceea ce deja ştiam: companiile îşi stabilesc preţurile pe bază de mimetism sau prin înţelegeri care încalcă flagrant legea. Această din urmă ipoteză a fost confirmată chiar de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Oficialul a anunţat, joi, că are undă verde de la Comisia Europeană să amendeze benzinarii: „CE recomandă sancţionarea companiilor petroliere anchetate din 2005. Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului ce recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a spus Chiriţoiu.

Cu alte cuvinte, autoritatea de Concurenţă are dovezi că, cel puţin în ultimii şase ani, pe piaţa românească a carburanţilor a funcţionat un adevărat cartel, care a obţinut profituri halucinante băgând mâna tot mai adânc în buzunarele clienţilor. Faptul că aceste firme şi-au plătit taxele şi impozitele la stat e singurul lucru pozitiv. Taxe au plătit însă toţi românii care au fost nevoiţi să-şi alimenteze maşinile indiferent de preţul carburanţilor, precum şi companiile de transport. Pe scurt, cu toţii am contribuit la profiturile benzinarilor, care îşi justifică preţurile la pompă prin cererea ridicată.

Deasupra acestui scandal care s-ar putea lăsa cu amenzi de sute de milioane de euro, plutesc câteva întrebări legitime: de ce a anunţat Consiliul Concurenţei deznodământul celei mai importante anchete pe care a derulat-o înainte de finalizarea procedurilor şi de a da amenzi? Cum de a devenit domnul Chiriţoiu atât de slobod la gură? Şi de ce n-a utilizat aceeaşi discreţie ca în cazul anchetelor de pe piaţa cimentului şi a cabliştilor?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18

TAGURI: afaceri, petrol, duhneascaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

OVIDIUS TOENESCU
18 Noi 2011

Din pacate am asteptat mu lt prea mult ca acest con siliu al concurentei sa-s i faca auzita o opinie at it de asteptata de noi to ti,pretul carburantilor f iind unul din factorii im portanti de scumpire a mu ltor produse de baza.Cons ider ca decizia de a vorb i inainte de finalizarea masurilor ce se impun est e absolut politica pentru a spala ceva din imagine a dezastroasa a actualei guvernari.Se dovedeste in ca o data ca interesul ce tateanului este pe ultimu l plan,ca totul se folose ste bineinteles pe spinar ea cetateanului numai si numai in interes politic de prostire a populatiei, interes ce de obicei nu c oincide cu agenda acestei a.Daca in urmatoarea legi slatura nu se vor lua mas uri de depolitizare masiv e,lucrurile in aceasta ta ra nu se vor imbunatati s emnificativ.Sincer sa fiu sint aproape convins ca nici actuala opozitie uni ta in- usl-nu va face pro misa de politizare,pentru ca sprijinul pentru urca rea in caruta puterii se va plati cu multe demnita ti.Bineinteles vor invent a o procedura ce le va pe rmite sa-si strecoare cli entela in demnitati,mimin d depolitizarea.Cred ca t ot din societatea civila trebuie sa vina salvarea daca presiunea ce s-a pus pe cetatean o va face sa iasa din hibernare si da ca media va sprijina toat e iesirile la rampa a ace steia,lasind-o mai moale cu sprijinul desantat al opozitiei care dovedeste pe zi ce trece ca din inc apatinare,orgolii,prostie ,neputinta s-au mai stiu eu ce nu este in stare sa dea o replica serioasa p uterii actuale din ce in ce mai obraznice si mai d ictatoriale si sa devina o alternativa serioasa c are sa desfiinteze macar o data in 21 ani votul ne gativ.

Adauga un comentariu

Random image