2018-12-15 04:20


Alegeri interesante

 |  15:50
Robert Veress

Alegerile parlamentare de anul acesta au devenit interesante. Scena politică este animată de apariția unui nou partid -USR-, care, deși pare construit amatoricesc, poate fi creditat cel puțin cu bune intenții, iar asta contează enorm în ochii unui electorat sătul să fie păcălit, din patru în patru ani, de aceleași personaje pe care le are în fața ochilor de 27 de ani.

PNL caută să se adapteze, din mers, mai ales că USR se poziționează clar pe dreapta, prin programul de guvernare, și „mușcă” preponderent din electoratul liberalilor; prin urmare, PNL și USR sunt formațiuni clar antagoniste și se vor ataca reciproc dur, deși vor fi obligate să coopereze după alegeri, indiferent dacă va fi pentru accederea la putere sau pentru a face opoziție eficientă.

PSD, în schimb, arată, prin acțiunile sale recente, care culminează cu respingerea amendamentelor președintelui Iohannis la legea de combatere a plagiatului, că rămâne bine ancorat în trecut, cu toate tarele acestuia, în primul rând corupție pe toate nivelurile și protejarea furturilor și a hoților cu orice mijloace politice.

Problemele penale ale lui Vasile Blaga și necesitatea demisiei sale din structurile de conducere ale PNL s-ar putea să nu fi fost o lovitură pentru partid, ci un veritabil colac de salvare. Disputa pentru întâietate în alegerile parlamentare s-a revigorat, iar acum oamenii au de făcut o alegere clară: între un partid care își propune instalarea în fruntea guvernului a unui om condamnat (Dragnea) sau a unuia cu grave probleme penale (Ponta), clamând că președintele nu e în litera Constituției când își anunță intenția de a numi un premier perfect integru; respectiv, între două formațiuni care au o abordare complet diferită, cel puțin în această privință. Restul poate fi „gargară” politicianistă, dar în privința asta, cel puțin, nimeni nu poate pretinde că lucrurile stau altminteri, fiindcă totul este public, la lumina zilei.

Dar să vorbim puțin și despre „gargară”. PSD momește electoratul de centru-dreapta, dar nemulțumit de oferta PNL și USR, cu un program de finanțare a 10.000 de start-up-uri din banii companiilor de stat. Am mai auzit povești din astea cu duiumul și pot spune de pe acum că ce se va face, dacă se va face, va fi strict pentru cadorisirea unor personaje din activul PSD.

În cazul USR, programul de guvernare este mai mult o declarație de intenții, cu puține elemente concrete, dar acestea, câte sunt, nu par utopice, ci realizabile fără investiții uriașe, și le pot ușura mult existența românilor.

Liberalii au venit cu o puzderie de angajamente concrete, cu cifre, cu un plan ce arată bine structurat și în bună parte fezabil. Rămâne de văzut cu cine își propun liberalii și unioniștii salvatori să-și pună în practică angajamentele mărețe, în cazul în care Dacian Cioloș nu va accepta să le gireze din postura de șef al viitorului Executiv.

În fine, câteva cuvinte și despre listele de candidați. USR vine cu o garnitură complet nouă de oameni politici, dar evident neexperimentați, susceptibili de a capota „glorios”.

Proaspăt aleasă șefă unică la PNL, Alina Gorghiu a anunțat, cu emfază, că 30% dintre candidații partidului sunt „oameni noi”; da, însă, pe de o parte, dacă o fi toți precum campioana inepțiilor televizate, Denise Rifai, liberalii mai bine se lipseau de „noutăți”; pe de altă parte, 70% sunt tot vechi, aceeași oameni care au făcut și desfăcut în 27 de ani alianțe cu PDSR-ul lui Iliescu, cu PD-ul lui Roman (și, mai apoi, Băsescu) și cu PSD-ul lui Geoană (și, ulterior, Ponta); aceeași oameni care au vorbit 27 de ani de reformă, făcând să se mențină, în linii mari, statu-qo-ul.

Una peste alta, însă, ce au prezentat PNL și USR pare suficient de motivant pentru a scoate electorat la urne.

PSD susține că listele sale vor fi întocmite pe criterii de competență. Păi, e clar care sunt competențele, dacă Dragnea și Ponta sunt socotiți competenți pentru a conduce guvernul, iar o puzderie de penali au fost socotiți competenți pentru a fi primari și consilieri locali...

Nu am spus nimic despre ALDE și PMP, formațiuni creditate cu șanse de accedere în viitorul Parlament, deși am precizat, cu prilejul altui editorial, că ALDE este cheia acestor alegeri - în cazul în care formațiunea condusă de Tăriceanu trece de pragul de 5%, PSD va guverna; altfel, nu va putea constitui o majoritate. Totuși, consider că nu se poate vorbi serios de asemenea formațiuni strict conjuncturale, menite să dispară în negura istoriei, atunci când liderii lor vor capota.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-11

TAGURI: alegeri parlamentare, usr, pnl, psd
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...