2017-01-21 04:09

EDITORIAL


Ăştia ar culege de pe jos şi mărunţişul aruncat în benzinării

 |  19:42
Ăştia ar culege de pe jos şi mărunţişul aruncat în benzinării

Aud că premierul EmilBoc, agasat de ştirile televizate despreprotestele cu mărunţiş de la benzinării, ar fi dat dispoziţie să se constituieun „grup de lucru” care să analizeze preţul carburanţilor şi măsuri de scăderea acestora. Grupul ăsta chiar că va avea mult de lucru ca să lămurească unmister ce nu a putut fi desluşit, timp de cinci ani, de Consiliul Concurenţei!Eu spun să nu ne facem mari speranţe că specialiştii lui Boc vor fi maicompetenţi decât cei de la Concurenţă, mai ales că Guvernul nu are nici opârghie cu care să intervină pe o piaţă mult prea liberă de control şireglementări.

La ce ne puteam aştepta,în fond, de la instituţiile statului care au asistat impasibile la scumpireacarburanţilor cu circa 30% într-un an? Să-i ia la întrebări pe benzinari despremodul în care şi-au maximizat profiturile sau despre „coincidenţele” creşteriipreţurilor în mod aproape simultan şi repetat la mai multe firme aparent concurente?Sau să-i întrebe pe investitori, unii de-a dreptul „strategici”, de ce nuplătesc la stat TVA şi accizele datorate, aşa cum s-a dovedit? Nu. S-a găsit de cuviinţă să se înfiinţeze onouă comisie care să descopere ceea ce ştie orice şofer care alimentează lapompă: benzinarii fac legea pe teritoriul lor. Şi nimeni nu are interes să-idisturbe. O dovadă în plus în acest sens este lipsa de reacţie a ConsiliuluiConcurenţei, care de cinci ani(!) pritroceşte o anchetă cu privire la preţurilecarburanţilor, preţuri care numai în ultimii doi ani au crescut cu 40%. PreşedinteleConsiliului, Bogdan Chiriţoiu, îşi exprima speranţa, în urmă cu aproape un an,că ancheta va fi finalizată până la sfârşitul lui 2010. N-a fost să fie,întrucât, după cum spunea dl Chiriţoiu,astfel de investigaţii sunt extrem de laborioase. Mai mult, şefulConsiliului Concurenţei sugera celor nemulţumiţi de preţuri - printre care AsociaţiaOamenilor de Afaceri din România - să vină cu dovezi concrete cu privire laexistenţa unei înţelegeri de tip cartel între benzinari. Cu alte cuvinte, sămuncească în locul inspectorilor de concurenţă.

Singura reacţie de pânăacum a avut-o, fără succes însă, guvernatorul Mugur Isărescu. Acesta adeclarat, în noiembrie, că Banca Naţională nu înţelege mecanismele din spatelescumpirii carburanţilor. Mai mult, şeful BNR a avertizat că nu există oconcordanţă între evoluţia preţurilor carburanţilor vânduţi în România şifactorii care ar trebui să-i influenţeze, respectiv cotaţiile internaţionaleale barilului de ţiţei şi cursul leu-dolar.

Poate îi explică afaceriştii care câştigă depe urma acestei bătăi de joc. E păcat să rămână nelămurit tocmai guvernatorulBNR!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image