2017-01-22 18:28


Boc răspunde cu un SF protestelor din benzinării

 |  20:33
Boc răspunde cu un SF protestelor din benzinării

Va declara Boc 5 război marilor companii petroliere? Le va forţa mâna săscadă preţurile, sub presiunea introducerii unor suprataxe? Sau le va arătapisica de ochii lumii şi va asista, în continuare, impasibil, la exploziapreţurilor benzinei şi motorinei, invocând principiul pieţei libere?

Sunt câteva întrebări fireşti -şi tot atâtea ipoteze - după apariţia unui raport oficial întocmit de Fisc,care arată negru pe alb că firmele din domeniul petrolului au majoratnejustificat preţurile la pompă anul trecut. Mai mult, în pofida creşteriisubstanţiale a veniturilor după scumpirile repetate şi a faptului căcheltuielile lor au stagnat, magnaţii petrolului de pe piaţa autohtonă auraportat pierderi consistente. În consecinţă, şi impozitul pe profit plătitstatului a fost subdimensionat. Documentul Fiscului mai denunţă un fapt grav,ce ar fi sancţionat de către autorităţile de concurenţă cu amenzi de milioanede euro, în orice ţară normală. Este vorba despre înţelegerile dintre companiicu privire la majorarea preţurilor la carburanţii auto, fapt evident pentrutoţi şoferii, dar imposibil de dovedit de către Consiliul Concurenţei, care deşase ani se face că anchetează piaţa carburanţilor. Pe scurt, Fiscul aconstatat că „înmajoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare adeciziilor consiliilor de administraţie, la nivelul tuturor companiilorverificate, preţurile de desfacere la pompă fiind aproape identice”.

Lucrurigrave constatate, aşadar, de inspectorii fiscali, care, pe deasupra, maitrebuie şi dovedite. Misiune imposibilă, spun experţii financiari. Ar trebui săurmeze expertize contabile extrem de elaborate, dublate de ancheteinternaţionale care să stabilească traseul şi peripeţiile profiturilor scoasedin ţară şi mutate în paradisuri fiscale. Cinesă facă asta, când Fiscul nostru nu reuşeşte să tragă la suprafaţă nimic dineconomia subterană?

Raportul ANAF va avea soartaaltor mari documente guvernamentale citite la televizor şi aruncate apoiîntr-un sertar. Singura lui utilitate dovedită va fi aceea că a fost cap deafiş la ştiri într-o zi în care reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, a declaratcă TVA a fost majorată la 24% de pomană şi că în urma unor reforme implementateabsolut corect, România este un pacient aproape mort, dar cu o operaţie foartereuşită.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image