2017-01-18 22:19

EDITORIAL


Calculatorul mărturiseşte: sunt vinovat!

 |  20:41
Calculatorul mărturiseşte: sunt vinovat!

Deşi ar trebui respectat, ca aducător de progres şi civilizaţie, în Româniaacestor ani, computerul, cel conectat la internet, este, de cele mai multe ori,învinuit de toate nenorocirile. Când cele două copile din România, de 11 şi 13ani, au dispărut în mod misterios de acasă, cu toţii am arătat cu degetul sprecalculatoare, Facebook şi internet. Un trio vinovat. E chiar aşa? Dar părinţiinu au nici o răspundere când îşi lasă odraslele să „cetuiască” la orice oră cuorice necunoscut care ar putea fi periculos?

Dacă un violator, oarecare, are adresă de e-mail, câteva jocuri şi „se dă”zilnic pe messenger sau pe Facebook înseamnă că toate infracţiunile comise deel se petrec din cauza computerului? El e de vină? Dacă familia în care s-apetrecut o belea (sinucidere, băiate gravă etc.) e puţin mai răsărită şi are uncalculator proptit pe tişlaifărul valah de pe masa din living, imediat,cohortele de poliţişti, procurori, ziarişti şi psihologi ce anchetează şianalizează cazul se grăbesc să îl tragă la răspundere pe acest martor mut,dotat cu tastatură şi mouse şi să-l supună oprobiului public. PC-ul este pus lazid, capătă în conştiinţa colectivă o imagine hidoasă de unealtă a răului pePământ, a cărui unic scop este să zăpăcească minţile crude şi inocente.

Toată gama infracţionalităţii româneşti are un nou element în ecuaţie:computerul. Mai demult, un tânăr şi-a omorât mama adoptivă, pentru că nu maivoia să-i plătească abonamentul la Net. Băiatul a făcut-o simplu, lucid, ca şicând ar fi pliciuit o muscă sau ar fi apăsat cu arătătorul pe „enter”. Vinovat?În primul rând calculatorul, pentru că-l „ţinea” pe băiat cu forţa lângă el, casă se uite şi să participe la jocuri violente, care l-au determinat să-şi ucidămama. Altfel, el era un copil bun de pus la rană!

La două zile distanţă, altul se sinucide, după ce a fost plesnit de tatăllui, care i-a interzis accesul la calculator. Tot blestematul de computer afăcut-o şi pe asta, zic relatările de la tv.

Altădată, o fătucă a fost violată de mai mulţi elevi, care s-au filmat cutelefonul mobil. Ei au ameninţat-o că, dacă „ciripeşte” ceva, vor posta filmulpe YouTube. În mod evident, de vină era calculatorul şi blestematul de net,altfel, juna s-ar fi dus încrezătoare să reclame fapta la şeful de post.Ziarele abundă de sfaturi privitoare la „vindecarea de internet”, iarcalculatorul este făcut responsabil de rata crescută a divorţurilor. Puţin mailipseşte ca cineva să ceară în Parlament înregistrarea computerelor la Poliţie,aşa cum se făcea pe vremea comunismului, cu maşinile de scris. Eventual,impozitarea drastică a utilizatorilor, într-o ţară, în care doar respiraţia arămas nefiscalizată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image