2017-01-24 07:08


„Capul limpede” al Guvernului, de negăsit

 |  19:41
„Capul limpede” al Guvernului, de negăsit

Autrecut, iată, patru luni de când Guvernul a anunţat că va crea un “for degândire pragmatică public-privată” sau, pe scurt, un “cap limpede”, format din“spuma” administraţiei publice, reprezentanţi de marcă ai mediului de afacerişi ai lumii academice. Gândit adânc timp de doi ani înainte de a fi anunţat, “ConsiliulNaţional de Competitivitate (CoNaCo)”, cum a fost botezat noul organism, urmasă pună pe masa Executivului soluţii salvatoare pentru ieşirea din criză şi maiales pentru relansarea economiei. Mai mult, Consiliul (copiat după modelul britanic) urmasă garanteze un nou mod de guvernare şi o economie competitivă, după cum lămureaconsilierul premierului pe probleme economice, Andreea Paul Vass. Singurul impediment - dovedit însă insurmontabil -în aducerea “capului limpede” în Palatul Victoriaa fost voinţa politică. Pe scurt, guvernanţii nu au crezut în propriul proiectşi l-au abandonat. Conceptele lor cu privire la relansarea economică li s-aupărut îndeajuns.

Căn-a fost aşa, o demonstrează ultimele calcule ale FMI, care arată că economiaRomâniei a pus frână în trimestrul al doilea, după un timid avans de 0,7% înprimele trei luni din 2011. Oficialii FMI nu se aşteaptă la o evoluţie bunănici în a doua jumătate a anului, având în vedere nivelul foarte scăzut alinvestiţiilor publice şi aproape inexistenta atragere de fonduri europene.

Înpană totală de idei pentru ieşirea din groapa în care ţarase afundă tot mai adânc, Executivul face ce ştiemai bine: caută noi metode de a mai jupui nişte piei de pe români. Pe sistemul“una caldă, una rece”, ni se servesc săptămânal veşti despre noile sacrificii pe care trebuie să le facem pealtarul crizei. De pildă, s-a anunţat recent, cu emfază, că gazele pentrupopulaţie nu se vor scumpi până în primăvara viitoare. Astăzi, Executivul coaceeliminarea subvenţiilor la căldură, ceea ce va însemna cel puţin o triplare afacturilor la iarnă. O altă veste “bună” a fost menţinerea accizei la ţigări lanivelul actual până în iulie 2012. S-or fi gândit miniştrii că avem nevoie detutun, la câtă răbdare ne trebuie până ne-o fi mai bine... Au îngheţat, aşadar,preţul ţigărilor, dar au tăiat cota de lapte praf pentru zeci de mii de copii.Iar exemplele pot continua.

CabinetulBoc pare să nu înţeleagă că tăierile continue de venituri nu vor duce la orelansare, ci la o contracţie a economiei. Lucru deja vizibil în cifreleoficiale. Cifre care nu par să-i îngrijoreze pe guvernanţii cu minţile preatulburi ca să le mai poată limpezi cineva.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image