2019-02-21 01:50


Cât va strânge guvernul Băsescu Boc din taxarea averilor

 |  17:09
Cât va strânge guvernul Băsescu Boc din taxarea averilor

De mai bine dejumătate de an, guvernul strigă evaziunii ”pregătește-te, că vin!”. Și soție să-i fie marea fraudă fiscală, tot s-ar fi plictisit,așteptând degeaba. Iată că, în finalde an, Emil Boc a dat un termen precis pentru consumarea actului respectiv.Evident, la viitor: în ianuarie, o facem! Rămâne de văzut dacă va fi cevanormal, sau o perversiune sancționabilă la Curtea Constituțională, așa cum a pățit rușinea celebra ANI.

Până acum, Boc aanunțat două tehnici demne de ANAF Sutra:controlul indirect al declarațiilor fiscale și taxarea averilornejustificabile. În esență, orice metodă de înăsprire a verificărilor este necesară și legitimă. De ce nu se face și în prezent corelarea actelor contabile, nu ne putem da seama: dacă Fisculvede că s-a consumat un Gwh de energie electrică și s-a raportat vânzarea unui singur cornuleț cu rahat, n-are nevoie de legi noi ca să cheme Poliția și Parchetul. Să admitem că, totuși, or fi necesare unele împuterniciri speciale și să sperăm că vor apărea în MO reglementărilerespective, până nu ies evazioniștii la pensie pentru limită de vârstă.

Cât privește controlul/taxarea averilor, aici tare mi-e teamă căavem de-a face cu o simulare. A urmări doar marile averi este o discriminare ceva fi speculată de orice traficant, la CC. Să nu știe asta prof. dr. Emil Boc, specialist în Drept Constituțional? Care sunt criteriile pe baza cărora se va facecontrolul, cum sunt selectați evazioniștii, care este momentulT zero, de la care se compară diferențele...cam multe necunoscute, la ora de față. De aceea, au și apărut speculațiile potrivit cărora noua lege va fi un nou DNA, cu caresă fie terfeliți adversarii politici și șantajați afaceriștii care nu cotizează la partid(e). Altă ipoteză ar fi cămanevra este una de imagine, menită să dea poporului senzația că și bogații plâng, nu doar bugetarii.

Toate acestea sevor vedea în ianuarie. Ce putem spune deja se referă la finalizare. Actulrespectiv nu va da roade, iar încasările efective la buget vor de 16 la sutădin zero, adică de zero lei și zero bani. Poate doar marii traficanți de arme să accepte impozitarea, pentru a-și albi banii. Afaceriștii care au furat cinstit statul român sau pe contribuabilii săi suntacoperiți cu tone de acte, iar procesele pecare le vor deschide ANAF vor dura ani buni. Mi-e greu să cred că guvernul”Ciomu” va inventa apa caldă și codița la prună. În Italia,Berlusconi a adus miliarde de euro la buget prin amnistie fiscală, nu prininventarea de suprataxe. Poate, așa cum românii au compromis comunismul și capitalismul, vor reuși să compromită și evazionismul, așa că vor merge pe noua cale, deschisă de Boc. Merită să-lporeclim Bocusconi, pentru asta. Dar tare îmi e că, măcar la capitolul fraudefiscale, stăm la fel de bine ca italienii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEA FANE
30 Dec 2010

premierul este un BO..v,iar ministrii din guvenul sau NU POT fi altceva.unitatea de masura a inteligentei acestui guvern este TIANULcu subunitatile sale: miliTIANU,miTIANU,IALOMITIANU.
ZIGZAG
31 Dec 2010

@nea fane: in noul an ce vine ..iti urez la "cat mai multa papa prin batista"!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...