2019-04-26 03:05


CC reloaded

 |  19:50

În 28septembrie, scriam că la Curtea Constituţională se va da, din nou, verdictulprivind fraudarea alegerilor din decembrie 2009. Judecătorii au amânat votulpentru 6 octombrie. Cele scrise rămân perfect valabile, chiar dacă decizia CC aeliminat o parte dintre variantele analizate atunci:

„La Curtea Constituţională nuse judecă doar fraudarea votului pentru Legea pensiilor. Tehnic vorbind, s-arputea ca judecătorii CC să evite o pronunţare asupra modului în care a număratparlamentarii Roberta Anastase, asistată de către deontologul Sever Voinescu.C-o fi, c-o păţi, că nu ştiu ce articol, coroborat cu... bla, bla, bla.Pentru marele public, toate chiţibuşurile avocăţeşti nu au nici o relevanţă.Dacă legea trece, când toată ţara a văzut sala goală, puţina credibilitate ajudecătorilor Curţii se duce dracului. Ori, această instituţie a validatalegerile din decembrie 2009. Atunci, era imposibil ca alegătorul de rând săaibă o imagine de ansamblu asupra votului. Sondajele de opinie erau la limită,numărătorile paralele aveau culoare politică, Opoziţia a denunţat numeroasefraude, pornind de la votul multiplu până la schimbarea proceselor verbale, pedrumul din comună în capitala de judeţ.

Curtea Constituţională atranşat disputa, girând cu autoritatea sa morală o numărătoare voturilor asupracăreia publicul nu avea nici un control. Ei bine, votul din Camera Deputaţilors-a desfăşurat sub lumina reflectoarelor, filmat de câteva televiziuni.Poţi spune omului că nu a văzut bine? Doar dacă te cheamă Boc şi ai decis că nuexistă cozi la ghişee. În cazul premierului, care nu este ales, ci numit, nucontează. Regimul Băsescu se bazează însă pe legitimitatea preşedintelui.Opoziţia nu avea dovezi, până acum. O sfidare a simţului comun, de către CC,ar consolida teoria fraudei din 2009, în rândul alegătorilor.

Dincolo de textele de lege şide interpretarea acestora, Curtea Constituţională este un organism numitpolitic. Respingerea Legii Anastase ar consolida reputaţia instituţiei (caremai are bătălii de purtat pentru regimul Băsescu, în perspectiva suspendării)şi l-ar extrage din ochiul ciclonului pe preşedinte, care nu mai trebuiesă ia nici o decizie. Ar pune punct scandalului, minimalizând pagubele. Dinpăcate, respingerea legii înseamnă sacrificarea Robertei. Plângerea penalădepusă pe numele ei capătă greutate dacă judecătorii Curţii resping legea, iaro demisie de onoare s-ar cam impune.

Opoziţia câştigă în ambele variante, aşa că nu m-ar mira dacă, trăgândlinie şi adunând influenţele politice, judecătorilor le vor ieşi 160 de voturila 80 de parlamentari”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
09 Oct 2010

la CC, mosii aia,numai corecti nu sunt! Despre ce corectitudine vorbim> cand presedintele castiga, pe langa 100 m il. pensie, inca pe atata salariu. Mai poate fi un astfel; de ,,manjit" corect? Si, ca el mai sunt intre cei 9 destui cat sa puna pumnul in gura. Roamania este condusa de CC, nu de parlament: propun sa ii spunem ,, micul parlament" nu CC.
Random imageUltimele stiri


STARBAG