2019-03-25 22:29


Ce ai alege? Un guvern fără presă sau o presă fără guvern?

 |  20:44
Ce ai alege? Un guvern fără presă sau o presă fără guvern?
“Româniariscă să devină prima ţară din Europa fără ziare”, spunea zilele trecutejurnalistul Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor. Tind să-i daudreptate, deşi nu-mi face nici o plăcere. Sunt convins că nici lui. N-amiluzii, ştiu că soarta ziarelor oriunde în lume va avea destinul discurilor devinil în muzică, la care nu mai ascultă astăzi decât doi-trei obsedaţi de PinkFloyd. (Paranteză pentru fanii Lady Gaga şi ai lui Florin Salam: Pink Floyd,probabil una dintre cele mai influente trupe de muzică, cu circa 300 demilioane de albume vândute, este o revoluţionară formaţie britanică derock progresiv formată în anul 1964, celebră pentru concertele live pe carele-a ţinut).

Cauzeledispariţiei presei în România sunt mai multe decât tirajele vândute într-osingură zi la toate chioşcurile de ziare din ţară. Ele pleacă de la chestiunide ordin tehnic (deprofesionalizarea sistematică a meseriei de jurnalist, lipsaunei distribuţii sigure şi serioase prin Poşta Română) şi ajung până la influenţede ordin politic (vezi războiul preşedintelui României cu mogulii).

Ede-ajuns să citim ultimele date oferite de Biroul Român de Audit al Tirajelorca să ne pregătim, din timp, de înmormântare. De anul trecut şi până astăzis-au înregistrat semnificative scăderi de tiraj ale tuturor publicaţiilor dinRomânia (cu o singură excepţie, Săptămâna Finaciară). Câteva exemple: Adevărul -minus 80.000 de exemplare, Click, - minus 44.000, Libertatea - minus 40.000,Jurnalul Naţional - minus 14.000, Evenimentul zilei - minus 11.000. Adunate,toate publicaţiile de astăzi din România nu scot la vânzare nici un sfertdintr-o singură ediţie a Evenimentului zilei de la mijlocul anilor ’90. E grav. Iar vina este împărţită în mod egal -jurnalişti, patronat, distribuitori, factor politic.

Cel de-al treile preşedinte al Statelor Unite ale Americii,Thomas Jefferson, spunea cândva că dacă ar fi să decidă între a avea un guvern fărăziare sau presă fără guvern, nu ar ezita vreun moment să aleagă cea de-a douavariantă. La noi, din nefericire, alegerea a fost alta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAPPY
10 Noi 2011

I just hope weovher writes these keeps writing more!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...