2018-12-17 21:22


Cheia alegerilor e ALDE

 |  19:08
Robert Veress

A fi sau a nu fi... Guvern de „stânga” (PSD & compania) sau de „dreapta” (PNL & compania) după alegeri?

Aceasta fiind întrebarea, răspunsul e simplu: cheia este ALDE. Dacă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu (teoretic, co-președinte, alături de Daniel Constantin, practic președinte și unic vector de imagine al partidului) prinde pragul electoral, așa cum arată sondajele, PSD va constitui o majoritate cu ALDE și, eventual, cu UDMR. Dacă ALDE nu obține minim 5% din voturi, celelalte partide care vor intra în parlament (am în vedere, în afară de PNL, USR și PMP) vor constitui o coaliție de guvernare având în centru PNL.

Liberalii sunt conștienți de această situație și încearcă să destructureze ALDE. Un semnal în acest sens este faptul că doi parlamentari ALDE (un senator și un deputat) au cerut demisia lui Tăriceanu din funcțiile de președinte al Senatului și al ALDE, fiindcă acesta este urmărit penal. Amândoi parlamentarii au formulat respectiva solicitare nu în luna mai, când DNA a declanșat urmărirea penală împotriva lui Tăriceanu, ci taman zilele trecute, în contextul demisiei lui Vasile Blaga, după ce acesta a fost pus sub control judiciar.

Evident, Tăriceanu nu are nicio intenție de a demisiona. Nu va demisiona nici chiar dacă DNA va solicita arestarea sa. În eventualitatea unei asemenea solicitări, Senatul va respinge solicitarea, fiindcă Liviu Dragnea și ceilalți lideri PSD știu prea bine că, fără Tăriceanu, ALDE nu există, iar fără ALDE nu există nici guvernare pesedistă după alegeri.

Prin urmare, demersul celor doi parlamentari ALDE este doar un semnal al „trădării cauzei” - cu certitudine, și-au negociat bine plecarea la PNL, fiind limpede că în ALDE nu vor mai avea loc de acum. De notat că unul dintre cei doi, senatorul Vasile Nistor, este co-președinte executiv al formațiunii, numărul 4 în partid.

Până la ieșirea la rampă a celuilalt co-președinte executiv al ALDE, senatorul Daniel Barbu, aș fi pronosticat că, în pofida loviturilor pe care le va primi, Tăriceanu își va duce partidul în viitorul Parlament. Dar, dacă Barbu nu l-a atacat și nu îl va ataca niciodată pe Tăriceanu, i-a făcut un deserviciu și mai mare decât o eventuală „simplă” trădare: și-a pus în cap Armata! Comparația sa revoltătoare între politicieni și soldații români prezenți în teatre de luptă, precum și insistența de a și-o explica și argumenta, în loc de a-și cere scuze, vor costa ALDE în campania electorală. Cât anume, rămâne de văzut...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-04

TAGURI: alde, alegeri, cheie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...