2017-01-19 21:15

EDITORIAL


Cine spune că nu suntem duşi cu pluta la Bac?

 |  20:25
Cine spune că nu suntem duşi cu pluta la Bac?
Pentru minorii şi majorii candidaţi de la Bac s-au investitsute de mii de euro în dotarea sălilor de clasă cu instalaţii performante desupraveghere. Am văzut că pentru politicienii zilei din Educaţie este o maremândrie, o garanţie că acest examen de maturitate va fi curat ca lacrima. Nunegăm. Însă în faţa acestei siguranţe exprimate pe canalele tv am râs încascade, m-am prăvălit în hohote, de era să intru iarăşi în spital. Marelescriitor de origine cehă, Milan Kundera, ironizează în romanul „Nemurirea”agitaţia, legislativă şi nu numai, a societăţilor naţionale şi internaţionaleprivind apărarea şi respectarea drepturilor copiilor (minorilor). Iată scena:personajul feminin se opreşte la un motel de pe o auostradă din Franţa pentru amânca. În sală, doar o singură masă ocupată. O mamă cu un băieţel de 10 ani. Mamamânca, iar băieţelul, un fel de Goe, înarmat cu un pistol jucărie, se zbenguiaîn jurul mesei şi alerga de-a lungul şi de-a latul sălii. La un moment dat seapropie de personajul nostru feminin, trage cu pistolul şi strigă în gura mare„eşti moartă, cazi!”. Apoi repetă nervos: „Cazi odată!”. Femeia se uită atentla copil şi îi spune: „Băiatule, eşti un idiot!”. Copilul ripostează: „Te spunmamei!”. Femeia concluzionează: „Ştiam eu că eşti un idiot!”. Am reprodusaceastă scenă memorabilă dintr-un simplu motiv. După cum ştiţi, în ultimii ani,toate societăţile civile - caritabile, administrative, politice, religioase -i-au căutat în coarne pe minori. Au căpătat un fel de „imunitate diplomatică”.În zilele noastre, dacă un profesor de serviciu, un diriginte sau un directorde liceu au impertinenţa să stopeze intrarea la ore cu celulare sau cu altechestii de înaltă tehnologie sunt scuipaţi cu uşurinţă, reclamaţi peste tot,chiar şi la televiziuni.

Dacă se introducea de la început această interdicţie, înciuda protestelor stupide ale părinţilor, nu s-ar fi ajuns azi să cheltuimatâta bănet pentru camere video şi alte sisteme de urmărire. Cheltuiala lainterdicţie ar fi fost minoră. Şi aşa şcolile şi liceele sunt păzite de paznicipensionari. La cât de meticuloşi sunt, aparatele minorilor ar fi fost însiguranţă. După terminarea programului şcolar, băiatul şi fata ar fi primit telefonulînapoi şi i-ar fi sunat pe mama, tata, bunicii ca să anunţe simplu că este bine.Altfel spus, cu banii aruncaţi pe fereastră, nea Funeriu şi predecesorii săi arfi construit câteva grădiniţe bune şi ar fi anulat şpaga de la înscriere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
09 Iun 2011

In principiu de acord cu cele spuse de dvs. Copiii trebuie sa invete de mici ca au si obligatii nu numai drepturi. La fel ca si adultii.Iar limitarea libertatilor se face prin legi.Scrise si nescrise.Dar daca ati scris acest articol numai pentru a-l ataca pe d-l Funeriu, v-ati ostenit degeaba.Modernizarea supravegherii corectitudinii examenelor e un lucru necesar, chiar daca nu suficient pentru a repune invataminaul pe sine. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image