2017-01-20 14:01

EDITORIAL


Cine sunt bulgarii?

 |  16:30

În presa din România rareori apar ştiri despre Bulgaria. Deşi ne despart doar câte o sută de metri ai lăţimii Dunării, totuşi parcă trăim la sute de kilometri distanţă. Şi totuşi cine sunt bulgarii? Din punctul de vedere al moştenirii genetice, harta „proto-europenilor sudici” se suprapune perfect peste harta României, Bulgariei şi fostei Iugoslavii. În trecut au existat mai multe proiecte ale unei federaţii danubiene care să includă România, Serbia, Bulgaria şi Ungaria; a existat chiar şi un proiect al unui regat româno-bulgar. Acum, Uniunea Europeană ne tratează la pachet: cuplul ciudat România-Bulgaria. Presa bulgărească a mârâit înainte de aderare că nu ar trebui ca soarta Bulgariei să fie legată de cea a României, însă la Bucureşti chestiunea a fost tratată cu indiferenţă.

În istoria Bulgariei de multe ori România este văzută ca inamic. Pentru bulgari este foarte importantă victoria de la Turtucaia din Primul Război Mondial (e drept, operaţiune dusă la îndeplinire sub comanda mareşalului german Mackensen). Pentru români, înfrângerea de la Turtucaia a fost trecută sub uitare: oricum, la sfârşitul războiului am câştigat Transilvania, Basarabia şi Cadrilaterul de la bulgari.

Presa bulgărească acordă României o atenţie mult mai mare decât acordă presa românească Bulgariei. Bulgarii sunt mereu tentaţi să se compare cu noi. De exemplu, în Bulgaria există o mare mândrie că s-a deschis o fabrică de automobile (cu sprijinul unei companii chinezeşti). Românii au avut încă din perioada interbelică fabrici de automobile, nu prea există emoţii din acest punct de vedere. Însă presa bulgărească este foarte interesată dacă automobilele lor sub licenţă chinezească vor concura Dacia de la Piteşti. În România, chestiunea este tratată din nou cu indiferenţă. Nu ştim foarte multe despre vecinii noştri bulgari, dar nici nu ne interesează.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-05-14

TAGURI: uniunea europeana, bulgari, presa bulgareasca, dacia, pitestiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
17 Feb 2012

Gresit,domnule Damian!Nu a existat in toata Europa o prietenie mai mare decat cea romano-bulgara,mai ales dupa 1878!Dar noi am stricat totul,intrand in razboi contra Bulgariei,in 1913,razboi in uram caruia am anexat Cadrilaterul pe care l-am colonizat ulterior!Iar pentru greseala din 1913 a guvernului Maiorescu platim si azi:noi platim pensiile machidonilor care s-au nascut acolo,noi suportam toate scutirile de care au ei parte(CFR,ROMTELECOM,impozite);ei au fost improprietariti cu terenuri alese pe sparnceana.Familia Becali este doar una din beneficiarele acestei legi,dar nu sunt singurii!
PAPER WRITING SERVICE
21 Feb 2012

This could be interesting to compose the paper writer essays but that requires lots of efforts at any rate. So different students, which don’t have enough time, buy term paper. In such way, they save time. So why should you spend your valuable time?

Adauga un comentariu

Random image