2018-12-10 08:37


CNA și ABC-ul media

 |  21:48
Robert Veress

Mult prea multe decizii blamabile și controversate a emis Consiliul Național al Audiovizualului de-a lungul existenței sale. Iar explicația este în politizarea instituției. Ca să poți judeca media, trebuie să fi fost profesionist de media - fie jurnalist, fie analist media. Sau cel puțin să ai studii serioase în domeniu. Ceea ce nu este cazul cu unii membri CNA. Nici măcar biografia profesională nu este o garanție a cunoașterii meseriei de jurnalist. Valentin Jucan, membru CNA, a fost jurnalist de radio, domeniul cultură, timp de vreo trei ani. Însă, din 2003, a ales politica, ajungând consilier și director prin mai multe ministere. Apoi, a fost promovat la CNA, via PDL.

Acum, Jucan ceartă rău un post de televiziune de știri (Digi 24) pentru că și-a permis „demersul inacceptabil” de a-l intervieva pe Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.

Este foarte adevărat, demnitarului rus i-a fost interzis accesul pe teritoriul Uniunii Europene, așa cum spune membrul CNA, ca represalii la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Jucan consideră că acesta este un argument suficient pentru a clama că Digi 24 sfidează parteneriatul României cu UE și SUA și manipulează publicul din România în privința politicilor Federației Ruse. „Contextul geopolitic în care ne aflăm reclamă întărirea presei româneşti în privinţa promovării valorilor europene şi a parteneriatelor la care ne-am angajat din credinţă, nu din conjunctură. Este inacceptabil acest demers de presă”, conchide Jucan.

Acuzațiile survin în condițiile în care nu postul de televiziune l-a adus în România pe Narîşkin, acesta aflându-se aici într-o vizită OFICIALĂ, invitat de al doilea om în stat (președintele Senatului), cu avizul favorabil al Ministerului Afacerilor Externe. Acum, că invitația lui Tăriceanu ar putea fi o sfidare a partenerilor occidentali ai României - e de discutat, chiar dacă MAE argumentează că ar fi vorba de o „obligație de drept internațional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi”, iar „partenerii UE au fost informați”. La conducerea MAE se află Lazăr Comănescu, un apropiat al lui Tăriceanu, sub care a mai servit ca ministru de Externe - așadar, loc de speculații este berechet.

Fapt e că, în condițiile în care demnitarul rus a venit legal în țară, era OBLIGAȚIA deontologică a Digi 24 (ca și a altor media) de a încerca să-l intervieveze. Rolul media oriunde în lume este (ar trebui să fie) de a informa, de a „săpa” oriunde după adevăr. Acest rol se îndeplinește inclusiv prin a le da cuvântul celor detestați de marele public. Fiecare om are de spus o poveste ce poate fi relevantă pentru aflarea unui adevăr. Digi 24 nu ar fi fost de acuzat nici dacă reporterii săi ar fi fost trimiși în Rusia, pentru a-i lua un interviu lui Narîşkin. Ar fi fost, desigur, ilegal, dacă l-ar fi adus în țară pe acesta în pofida interdicției de călătorie - dar chiar și atunci, dacă intervievatul ar fi afirmat și probat ceva cu adevărat relevant, serviciul public ar fi fost superior ilegalității. Cam ca atunci când pătrunzi prin efracție undeva, dar o faci pentru a salva o viață.

În cei trei ani de presă domnul Jucan nu a reușit să învețe nici măcar ABC-ul presei. Cum să acceptăm atunci noi, ziariștii, deciziile CNA, când sunt luate de asemenea „specialiști”?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-02

TAGURI: cna, abc media, valentin jucan, Serghei Narîşkin
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...