2017-01-19 17:12

EDITORIAL


Concursul de fantezii guvernamentale pentru taxa auto continuă

 |  19:56
Concursul de fantezii guvernamentale  pentru taxa auto continuă
Au trecut cinci ani decând guvernanţii chinuie în fel şi chip taxa auto, în speranţa că vor nimeri,fie şi la plesneală, o formulă care să nu poată fi contestată la tribunalele dinţară sau la cele din UE. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la Mediu din 2007şi până acum şi-au pus „amprenta personală” pe acest experiment nereuşit dinpunct de vedere fiscal. Atât de nereuşit, încât Guvernul Boc trebuie să scoată acumdin pălărie vreo 750 de milioane de euro pe care să le returneze celor care aufost jecmăniţi la propriu, pentru că nu şi-au permis decât o maşină la mâna adoua. Desigur, măsura reparatorie nu e dictată de mustrările de conştiinţă alecelor care au impus un bir inechitabil, ci de decizia Curţii Europene deJustiţie, care a constatat negru pe alb că taxa este discriminatorie.

Nu cred că se aşteaptăcineva să vadă prea repede banii sustraşi de stat în mod abuziv pentru taxaauto. Orice român a aflat pe propria piele că statul îţi bagă mâna în buzunar pânăla cot când îţi ia, dar dacă are să-ţi dea, orice firimitură e aruncată dupăluni sau ani de aşteptare. Strâns cu uşa de instituţiile europene, Executivulcaută acum subterfugii pentru a se eschiva de la plata acestei sume enormeîntr-un moment în care criza economică nu şi-a desprins tentaculele de pebugetul de stat.

Cât despre a „n-şpea”formulă a taxei auto, Dumnezeu cu mila. Guvernul pritoceşte ceva, dar nu ştieprea bine ce, de vreme ce amânările şi bâlbele nu contenesc. Ca să nu facă onouă gafă, membrii Cabinetului au amânat din nou decizia privind noua formulă ataxei auto. Între timp, experţii verifică dacă pot apărea probleme juridice înurma noilor modificări.

Un lucru e cert: taxa,mare sau mică, plătită de cumpărător sau de vânzător sau oricum o vreaGuvernul, nu va ajuta cu nimic în atingerea scopului pentru care a fost creată.Pretextul impunerii şi menţinerii ei sub diverse forme, respectiv „Poluatorulplăteşte!”, s-a dovedit doar o sintagmă politicianistă, lipsită de conţinut, unslogan fluturat de ministrul Laszlo Borbely atunci când e luat la bani mărunţi,pentru că a impus o taxă în afara normelor europene acceptate. Indiferent ceformă va alege Guvernul, problema poluării nu se va rezolva, pentru că nimănuinu-i pasă.

Taxa auto, în toateformele ei, nu i-a amendat decât pe cei care şi-au cumpărat maşini fabricate înultimii ani, în timp ce pe şoferii care circulă cu Dacii fabricate în anii `80sau cu camioane care lasă în urma lor şuvoaie negre de fum nu-i întreabă nimenide sănătate. Nici de felul în care şi-au luat ITP-ul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image