2017-01-21 00:07

EDITORIAL


Congo America!

 |  21:00

În aceste zile, republicanii şi democraţii de la Washington au jucat pe seama compatrioţilor una dintre cărţile importante pentru prezidenţialele din 2012. Visul American a murit! Trăiască propaganda!

Fiecare parte a încercat să dea vina pe cealaltă pentru un posibil colaps economic care ar decurge din lipsa unui acord privind ridicarea plafonului datoriei suverane. Disperaţi să nu fie văzuţi ca arhitecţii unei recesiuni duble, republicanii şi democraţii au încercat să impună propriul plan de salvare, cu toate riscurile care au decurs de aici, ducând populaţia şi pieţele la limita răbdării. Preşedintele Obama a vrut să fie mediatorul de serviciu şi chiar a îndemnat populaţia să facă presiuni asupra Congresului, unde adversarii săi politici sunt majoritari în Camera Reprezentanţilor, pentru a reuşi să ajungă la o înţelegere. Dar Barack Obama pare să fi pierdut tocmai pe mâna sa, fiindu-i aduse reproşuri legate de lipsa unei “comunicări de forţă majoră” într-o situaţie aparent disperată.

Atitudinea politicienilor de la Washington a oferit ţării sentimentul că politicienii lucrează doar pentru publicitate. O mostră că ei creează crize şi nu reuşesc să vină cu o soluţie de durată în condiţiile în care reprezentanţii partidelor au puterea de control administrativ asupra nivelului datoriei publice. Aproximativ 80% dintre americani sunt furioşi sau nemulţumiţi în legătură cu prestaţia guvernului federal (şi nu este vorba doar de Obama), dar şi cu cea a congresmenilor.

Un reputat politolog spunea că “suntem martorii unor fluctuaţii de tot felul - economice, politice, socioculturale. Rezultatul este o şi mai mare incertitudine în politicile şi deciziile pe termen scurt. Îndoiala se autoalimentează, pe măsura ce cautăm o cale de ieşire din incertitudine, iar când procesele sistemelor se mişcă prea departe de punctul de echilibru, încep să fluctueze haotic şi să se bifurce”. Ultima zvâcnire a actualului sistem, înainte de moartea sa, va fi îndatorarea statelor până la punctul falimentului, prezicea el. Şi, chiar dacă statele reuşesc să evite o astfel de situaţie, ele nu îndepărtează cauza, ci doar amână efectele şi prelungesc boala.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
31 Iul 2011

Cam multi prevad sfirsitul americii. Sa nu zici hop pina nu sari gardul.O zi buna !
MARIUS
31 Iul 2011

@sile, nu e vorba de sfarsitul americii, ci de sfarsitul unui sistem. e o diferenta. iar ce se intampla acum e lupta dintre diverse forme, o instabilitate haotica din care va iesi ceva.

Adauga un comentariu

Random image