2017-01-21 04:14

EDITORIAL


Cum am sărbătorit Ziua Libertăţii Presei

 |  18:21
Cum am sărbătorit Ziua Libertăţii Presei

Pentru 99,99% dintreromâni, ziua de 3 mai 2011 a fost o zi de marţi. Banală şi ploioasă. Pentrurestul, a fost Ziua Mondială a Libertăţii de Exprimare a Presei. Ştiu, văîntrebaţi care presă. Că singurele publicaţii care mai vând câte ceva sunttabloidele cu titluri mari despre cât de lăsaţi sunt sânii cutăriţei sau despreamantele lui cutare. Întrebarea e pertinentă atâta vreme cât în ultimii ani audispărut de la tarabe titluri importante precum „Gândul“, „Cotidianul“, „Gardianul“sau „Ziua“. Sau atâta vreme cât preşedintele României vorbeşte despre mogulimuuuuuult mai mult decât despre bunăstare, asta în timp ce bătăuşii patronilorde televiziuni se bat cu bătăuşii managerilor aceleiaşi televiziuni, iarmoderatoarea unei emisiuni TVR se extaziază de silueta ministrului turismului,care a şi plătit emisiunea cu pricina.

Ziua Libertăţii Preseis-a sărbătorit, totuşi, ieri, în România. Prefectul judeţului Călăraşi aordonat secretarei sale să trimită la tipografie, pentru printat, o diplomă cuantetul Guvernului României. Pe diplomă stă scris aşa: „Se acordă redacţieiDinCalaraşi.ro, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, pentrucontribuţia la corecta informare a comunităţii şi promovarea constantă avalorilor democraţiei în judeţul Călăraşi”. Semnează prefectul şi subprefectul.Carevasăzică, democraţia a învins în online la Călăraşi.

Colega mea de la „JurnalulNaţional“, Adriana Duţulescu, a fost sărbătorită şi ea de Ziua LibertăţiiPresei. Dar nu de Guvern, ci de liderul Opoziţiei, Victor Ponta, care i-apregătit o surpriză televizată jurnalistei ce scrisese despre un contract custatul de 4 milioane de euro câştigat de firma TelDrum, a lui Liviu Dragnea,colegul lui Victor Ponta. Pe scurt, Ponta a făcut-o cu ou şi cu oţet pe AdrianaDuţulescu, afirmînd despre ea că „poartă războaie personale” şi că nu e unuldintre jurnaliştii cu credibilitate. Anunţul licitaţiei câştigate de firmaTelDrum poate fi consultat însă pe site-ul oficial al licitaţiilor publice.

Tot ieri, la Suceava, înŢara Fluturilor, după cum afirma moderatoarea extaziată de care vă spuneam maisus, oficialităţile au organizat pentru 10 tineri, aleşi pe criteriinecunoscute, o vizită în redacţiile presei locale. „Pentru a descoperi taineleprofesiei de jurnalist”. Nu s-a declarat în ziua respectivă, la Suceava, niciun suicid, de unde deducem că vizita a decurs în condiţii normale. Probabil şide sărbătoare.

În fine, ieri, de ZiuaLibertăţii Presei, un grup de organizaţii nonguvernamentale au depus laParlament un proiect de lege a presei. Fostul manechin Roberta Anastase aprimit cu drag documentul care conţine nu mai mult de 5 articole, dintre careunul spune că legea intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în MonitorulOficial, iar altul abrogă o lege mai veche, din anul naşterii mele, 1974. Deci,în total, 3 articole. Vă invit să citim împreună articolul 1 al mini-legiidepuse ieri la Parlament: „În România, presa este liberă. Oriceformă de cenzură este intrezisă”. Pentru doamnele de la corectură, vă rog numodificaţi ultimul cuvânt din articol, pentru că – nu-i aşa? – presa este liberă,iar orice formă de cenzură ar trebui să fie interzisă.

P.S.: Cunosc publicaţii unde jurnaliştii nu şi-au luatsalariile pe martie şi aprilie. E şi asta o formă de sărbătoare, nu?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image